Hukkuneen syyrialaispojan isä kertoo järkyttävät tapahtumat

Isän vetoomus: Antakaa hänen olla viimeinen hukkunut lapsi.

Ulkomaat
Abdullah Kurdi ruumishuoneen edustalla Muglassa, Turkissa torstaina 3. syyskuuta.
Abdullah Kurdi ruumishuoneen edustalla Muglassa, Turkissa torstaina 3. syyskuuta.Tolga Adanali / EPA

Keskiviikkona julkaistut kuvat hukkuneesta syyrialaislapsesta ovat järkyttäneet maailmaa. Kolmivuotiaan pojan isä kuvailee onnettomuuteen johtaneista tapahtumia Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) ja turkkilaiselle Dogan-uutistoimistolle (siirryt toiseen palveluun).

Perheen isä Abdullah Kurdi kertoo, että he olivat yrittäneet ylittää meren Turkista Kreikan Kosin saarelle kaksi kertaa ihmissalakuljettajien avulla, mutta maksaneet heille turhaan. Matka ei ollut onnistunut. Seuraavaksi perhe päätti lähteä matkaan veneillä.

Pian sen jälkeen, kun he irtosivat Turkin rannikosta, vene joutui korkeaan aallokkoon ja kapteeni pakeni uiden rannalle.

– Yritin ohjata venettä, mutta uusi iso aalto löi veneen yli, ihmiset nousivat hädissään seisomaan ja vene kaatui, kertoo Abdullah Kurdi.

Hän yritti pitää kiinni perheenjäsenistään, 27-vuotiaasta vaimostaan ja 3-vuotiaasta Aylanista ja 5-vuotiaasta Galibista, mutta yksi kerrallaan he liukuivat irti hänen otteestaan.

– Kaikki huusivat täydellisessä pimeydessä, mutta kukaan ei kuullut minua.

– Yritin saada vaimoni ja lapseni kiinni, mutta toivoa ei ollut. He kuolivat yksi kerrallaan, hän kertoo.

Isä Abdullah oli perheestään ainoa, joka pääsi turvaan Turkin rannikolle. Kaikkiaan sinä yönä hukkui 12 Turkista Kreikkaan pyrkinyttä ihmistä, joista kahdeksan oli lapsia, kertoo turkkilainen Hürriyet-lehti.

"Antakaa hänen olla viimeinen"

Abdullah Kurdi haluaa kertoa tarinansa, jotta kukaan ei enää joutuisi kokemaan hänen perheensä kohtaloa.

– Haluamme, että maailma kiinnittää huomion meihin, jotta voidaan estää saman kohtalon toistuminen. Antakaa tämän olla viimeinen kerta, hän toivoo.

Abdullah toivoo, että hän saisi haudata perheensä Syyriassa sijaitsevan Kobanen kurdikaupungin lähelle.

Perhe on ilmeisesti kotoisin Syyrian ja Turkin rajalla sijaitsevasta Kobanesta. Kaupungista käytiin rajua taistelua viime vuoden lopulla ääri-islamistisen Isis-järjestön ja kurditaistelijoiden välillä. Kaupunki on lähes täysin raunioitunut.

Perheensä menettäneen isän suru on edelleen suuri.

– Lapseni olivat maailman kauneimmat lapset. Onko maailmassa ketään, jolle omat lapset eivät olisi kallein asia?

– Lapseni olivat ihmeelliset. He herättivät minut joka aamu leikkiäkseen kanssani, Abdullah jatkaa.

– Toivon voivani istua perheeni haudan vierellä ja saada helpotusta tuskaani.

Tavoitteena Kanada

Kurdin perheen määränpäänä oli Vancouverin kaupunki Kanadassa. Abdullahin sisar asui siellä ja yritti saada perheensä Kanadaan turvaan, joskin hän oli yrittänyt ensin saada toisen veljensä kaupunkiin.

Sisaren mukaan Kanadan viranomaiset olivat hylänneet hakemuksen. BBC:n mukaan Abdullah Kurdin nimellä ei ole maahantulohakemusta.

Turkin viranomaiset ovat ottaneet kiinni neljä ihmissalakuljettajaa tapaukseen liittyen.