1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija MTV3:n ja Nytin nettipalstojen sulkemisesta: "Valtamedian hätäilyä"

Netin kommenttipalstojen sulkeminen kertoo mediatutkija Lilly Korpiolan mielestä Suomen epäkypsästä viestintäkulttuurista. Nettiraivoa ei saa tukahduttaa vaan moderaattorien pitää osallistua kirjoitteluun omilla kasvoillaan, terapeuttisesti.

Ylen aamu
Aller Median toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä, mediatutkija Lilly Korpiola ja sosiaalisen median toimittaja Sami Koivisto Ylen Aamu-tv:ssä.
Missä menee suomalainen keskustelukulttuuri ja onko sananvapaus vapautta myös vastuusta? Tästä keskustelivat Aamu-tv:ssä keskustelusivusto Suomi 24:stä vastaava Allerin toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä, mediatutkija Lilly Korpiola sekä Ylen sosiaalisen median toimittaja Sami Koivisto.

Nettifoorumien sulkeminen on huono ratkaisu vihapuheeseen. Näin toteavat Suomi24.fi -palstaa ylläpitävän Allerin toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä, mediatutkija Lilly Korpiola ja Ylen sosiaalisen median toimittaja Sami Koivisto.

Nettikommentoinnin ovat keskeyttäneet muun muassa Helsingin Sanomien Nyt-liite sekä MTV3. Salon kaupungin Facebook-sivu on sulkulistalla, koska turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta puolustanutta ihmistä uhkailtiin.

–Suomalainen valtamedia hätäili. Se toimi kuin isä tai Kekkonen joka laittaa kypsymättömät lapset myllynkirjeillä ruotuun, Korpiola lataa.

Valtamedia toimi kuin Kekkonen joka laittaa myllynkirjeillä ruotuun

Lilly Korpiola

Korpiolan mukaan keskustelupalstojen sulkemisella voi olla karvaat seuraukset.

–Ääri-ilmiöiden suitsimessa tärkeintä on että ihmiset, joilla on vihaa saadaan osallistumaan yhteiskunnalliseen prosessiin. Pitää tunnistaa ihmisten paha olo ja yksinäisyys.

Korpiolan mukaan viranomaiset, kuten poliisi käyttävät sosiaalista mediaa ennakkoluulottomasti.

–Hitain someen mukaan tulija on ollut valtamedia.

Netin vihaiset keski-ikäiset

Suomi24.fi sivulla julkaistaan päivittäin 15-20000 kirjoitusta. Allerilla ei ole päätoimittajavastuuta vaan sisältöä seuraavat oma moderaattorit, automaatti sekä keskustelijat itse.

Pahimmat keskustelijat ovat 55-vuotiaita. Nuoret osaavat käyttäytyä.

Pauli Aalto-Setälä

Aalto-Setälän mukaan Suomi24:ssä ei ole isoa muutosta vihapuheen tai siihen osallistuvien määrässä. Häiritsevästä sisällöstä iso osa voi olla muutamien ihmisten tuottamaa.

–Puhutaan tosi pienen ryhmän käyttäytymisestä. Pahimmat keskustelijat ovat 55-vuotiaita, nuoret käyttäytyvät verkossa paremmin, Aalto-Setälä kertoo.

Suomi24.fi -sivustolla julkaistaan vuosittain 6 miljoonaa viestiä, joista tehdään poliisille noin 200 ilmoitusta. Aller aloitti juuri moderointikoulutuksen some-keskusteluja ylläpitäville medioille.

–Media on hämmennyksissään keskustelujen määrästä, Aalto-Setälä perustelee.

Nettimoderaattori kuin terapeutti

Ylen Sami Koiviston mukaan median pitää ottaa vihapuheesta vastuuta moderoimalla eli osallistumalla ja puuttumalla kirjoitteluun, mieluiten omalla nimellä ja kasvoilla.

Viesti netissä kuin puhuisit ihmisen kanssa kasvotusten

Sami Koivisto

Sosiaalinen media ei voi olla pelkkä seinä, Koivisto muistuttaa. Moderaattorin pitää pistää itsensä sosiaalisessa mediassa peliin. Koiviston nettietiketin nyrkkisääntö kuuluu:

–Viesti netissä niin kuin kohtaisit ihmisen kasvotusten.

Lue seuraavaksi