Keskipohjalaispäättäjät vastaanottokeskuksesta: 5 myönteistä, 7 epäröivää ja yksi kielteinen vastaus

Suhtautuminen pakolaisten vastaanottokeskukseen jakaa keskipohjalaisia kuntapäättäjiä. Yle Uutisten kyselyssä kysyttiin vastaanottokeskuksen sijoittamisesta ja mahdollisista tiloista. Vastaajien mukaan pakolaisasiat puhuttavat vähän, palautetta ei juuri tule.

vastaanottokeskukset
Turvapaikanhakijoita Tornion vastaanottokeskuksessa
Yle

Myönteisesti suhtautuvien joukosta erottuu pari vastausta. Halsualta löytyy tahtoa ja tilaa vastaanottokeskukselle, sanoo valtuuston puheenjohtaja Antti Kujala (kesk.).

Meillä länsimaissa on moraalinen vastuu auttaa hädänalaisia ihmisiä. Toisaalta maahantulijat toisivat elämää ja toimeliaisuutta myös pienille paikkakunnille .

Mahdollisen vastaanottokeskuksen Kujala sijoittaisi uuden koulun jälkeen tyhjäksi jäävään vanhaan yläasteeseen.

Vetelin valtuuston puheenjohtaja Jussi Torppa (kesk.) nimeää mahdolliseksi keskuksen sijoituspaikaksi palvelukeskus Koivukulman.

Voi tuoda kuntaan työpaikkoja ja elinvoimaa, lisäksi yhteisvastuu edellyttää suomalaisilta osallistumista Euroopan pakolaisongelmaan. 

Toholammin valtuuston puheenjohtaja Anna-Maija Syri (kesk.) taas nimeää mahdolliseksi sijoituspaikaksi entisen vanhusten palvelutalon.

Kokkolassa mahdollisia tila-asiaa ei ole selvitetty. Kaupunginjohtaja Antti Isotalus kaipaa valtiota mukaan.

Hakijoiden määrän ennakoidaan merkittävästi kasvavan ja kuntien laajempi osallistuminen vastaanottokeskusten järjestämiseen on käytännössä välttämätöntä. Valtio osaltaan vastaa vastaanoton kansallisesta koordinoinnista.

Lestijärvellä ei ole sopivia tiloja, kunnanjohtaja Esko Ahonen tukeutuisi alueella toimivaan Jytaan:

Asiaa täytyy tutkia alueellisesti (peruspalvelukuntayhtymän kesken), pienen kunnan resurssit eivät riitä yksin.

En osaa sanoa

Kannuksen kaupunginjohtaja Terttu Korte arvioi, että sopivaa tilaa ei löydy.

Tällä hetkellä on huonosti kyseiseen tarkoitukseen sopivia tiloja käytettävissä. Asiasta ei ole keskusteltu kunnassa.

Kaustisen valtuuston puheenjohtaja Antti Mäkelä (kesk.) ja kunnanjohtaja Arto Alpia arvioivat, että tilat olisi mahdollista löytää. Alpian mukaan pakolaisten sijoittaminen on mahdollista.

Riippuu pakolaisten määrästä. Meillä ei ole tyhjiä tiloja. Jos ryhmä on pieni, niin silloin toki selvitellään.

Halsuan kunnanjohtaja Jari Penttilä ei osaa sanoa, pitäisikö kunnan ottaa vastaanottokeskus. Tiloja kunnassa ei hänen mukaansa ole.

Samaa mieltä on myös Vetelin kunnanjohtaja Liisa Veiskola. Hän arvioi kuitenkin että Vetelistä löytyisi tarpeelliset tilat – ”mahdollisesti”.

Perhon kunnan puolesta vastanneet valtuuston puheenjohtaja Sarita Kirvesmäki (kesk.) ja kunnanjohtaja Lauri Laajala ”eivät osaa sanoa”. Asia ei ole ollut esillä.

Kunnassa ei ole käyty keskustelua pakolaisten sijoittumisesta 

Ei vastaanottokeskukselle

Kyselyssa ainoa kielteisesti suhtautuva keskipohjalaisvastaaja on Kannuksen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Lauri Perttula. Hän toteaa että kunnassa ei ole sopivia tiloja.

Vastaanottokeskuksia ei pitäisi hajauttaa pieniin yksikköihin.

Kyselyyn vastanneita ei ole uhkailtu, palautetta he ovat saaneet "jonkin verran" tai "vähän tai ei lainkaan".