Henkilökuva: Mårten Mickos Piilaaksosta: "Älä huoli, ole vain surkea"

Tässä hän on – ulkomailla menestynyt suomalaisjohtaja. Syyskuussa 2014 Mårten Mickos valittiin tietotekniikkajätti Hewlett-Packardin liiketoimintajohtajaksi ja talouslehdissä hänestä oltiin leipomassa Microsoftin toimitusjohtajaa Steve Ballmerin jälkeen. Hän on myös mies Suomen startup-kulttuurin taustalla.

henkilökuvat

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kuka?

 • Mårten Mickos, suomalainen yritysjohtaja ja sarjayrittäjä
 • syntynyt marraskuussa 1962 Otaniemessä Espoossa
 • työskentelee tietotekniikkayhtiö Hewlett-Packardin liiketoimintajohtajana Yhdysvalloissa
 • ponnahti kansainväliseen julkisuuteen myytyään avoimen lähdekoodin ohjelmistoyrityksen MySQL:n lähes miljardilla eurolla Yhdysvaltoihin
 • auttaa suomalaisia startup-yrittäjiä alkuunsa Suomessa ja Yhdysvalloissa
 • sijoitti vastikään suomalaiseen Jakamo-ohjelmistoyhtiöön 100 000 euroa
 • yksi tämän vuoden kasvuyritystapahtuma Slushin pääpuhujista

– Sinun pitää tähdätä tähtiin. Älä huoli, ole vain surkea, Mårten Mickos toistelee englanninkielisiä sanontoja.

Mickos pitää luentoa opiskelijoiden järjestämässä tilaisuudessa Otaniemen yliopistolla. On syksy 2009 ja hän kertoo elämästään ja yrittäjyydestä Kalifornian Piilaaksossa.

Surkeana olemisella Mickos tarkoittaa, ettei kukaan ole seppä syntyessään. Tärkeintä on, että yrityksen tuote on kunnossa. Muun oppii myöhemmin.

Yleisön joukossa on paljon ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Yksi heistä on kauppakorkeakoulun vasta aloittanut Miki Kuusi.

Ennen luentoa Kuusen mielessä uravaihtoehtoina ovat pyörineet työt verkkoyhtiö Nokialla, konsulttifirma McKinseyllä ja lontoolaisissa investointipankeissa. Nyt Kuusi innostuu yrittämisestä, eikä hän ole ainoa. Joka kerta saleissa on yhä vähemmän tilaa, kun opiskelijat järjestävät luentoja kasvuyrittämisestä.

Luennolla on kauaskantoiset vaikutukset, sillä Kuusi päätyy vetämään Euroopan suurimmaksi kasvuyritystapahtumaksi kasvavaa Slushia. Tapahtuman paisuttamisessa ovat auttaneet Mickosin laajat verkostot.

Mickos tietää, millaista aloittavan yrittäjän elämä on. Jo 2000-luvun alussa hänellä oli taustallaan useita yrityksiä – ja epäonnistumisia.

– Kaikilla opiskelukavereilla oli siinä vaiheessa hienot työt. He kysyivät, että mitä sinusta Mårten tulee, kun et osaa kiinnittyä mihinkään.

Opiskelukaverit kysyivät, että mitä sinusta Mårten tulee, kun et osaa kiinnittyä mihinkään.

Miki Kuusi ei ole ainoa, jota Mickos nyt auttaa. Tasaisin väliajoin hän majoittaa kotonaan San Franciscossa suomalaisia kasvuyrittäjiä, jotka kokeilevat siipiään Kalifornian yrityskeskittymässä Piilaaksossa. Mickos on asunut Piilaaksossa vuodesta 2003 lähtien.

Miehemme maailmalla

Helsingin Kauppatorilla vastaan astelee rennosti pikkutakkiin ja kauluspaitaan pukeutunut huoliteltu mies. Paidan ylin nappi on auki ja rusketus on hankittu muualla kuin Suomessa.

Puhetta riittää. Jo muutaman minuutin jälkeen on selvää, etteivät huhut miehen ylivertaisista sosiaalisista taidoista ole tuulesta temmattuja.

Hewlett-Packardin (HP) liiketoimintajohtaja Mårten Mickos antaisi haastattelun mieluiten Espoon Otaniemessä, jossa hän on syntynyt ja opiskellut. Täyteen ahdatun kalenterin vuoksi haastattelupaikaksi valikoituu Helsingin keskusta ja siellä Kauppatori.

Varsinkin korkeakouluajat Otaniemessä ovat jättäneet mieheen jäljen. "Pienoiskoon Piilaaksossa" ei epäonnistumisia laskettu.

– Me vain mietittiin, että nyt pitää tehdä jotain, ja huijata ulkomaalaiset ostamaan sitä meiltä, Mickos kuvaa korkeakoulun opiskelijoiden yrittäjähenkeä 1980-luvulla.

Me vain mietittiin, että nyt pitää tehdä jotain, ja huijata ulkomaalaiset ostamaan sitä meiltä.

Mickos onnistui tavoitteessaan lopulta vuonna 2008, kun hänen johtamansa avoimen lähdekoodin ohjelmistoyritys MySQL myytiin suurella kohulla Yhdysvaltoihin.

Tästä hyvästä hän sai kulttimaineen kansainvälisissä teknologiapiireissä. Kyse oli vasta toisesta avoimeen lähdekoodiin perustuvasta kaupallisesta onnistumisesta maailmassa. Tätä ennen ohjelmistoyritys Red Hat oli listautunut onnistuneesti pörssiin.

Avoimella lähdekoodilla viitataan siihen, että kuka tahansa voi jatkaa sen kehittämistä. Yritysten näkökulmasta ongelma on, että se ei useinkaan ole kannattavaa.

Aina kaikki ei kuitenkaan ole mennyt näin hyvin. Tie onnistumiseen kävi epäonnistumisten kautta.

Neljä tärkeintä johtaja­esikuvaa

 1. Peter Drucker: Kaikkien aikojen terävin johtamisen ajattelija.
 2. Mannerheim: Verraton johtaja, joka jaksoi toimia johtajana hyvin erilaisissa tilanteissa ja hyvin pitkään.
 3. Churchill: Kasvoi tehtäväänsä nopeasti, yksi oman aikansa tärkeimmistä johtajista maailmassa.
 4. Bill Coleman (BEA), Mark Leslie (Veritas), Scott McNealy (Sun Microsystems): Näiltä Piilaakson huippujohtajilta olen oppinut tärkeitä johtamistaitoja.

Pelipäivä

– Se oli hirvittävää. Aivan hirvittävää. Menin kotiin ja sanoin perheelleni, että tänään menetin työni. Lapset olivat paniikissa, että menetämmekö talomme, vai mitä tapahtuu.

Kyse oli vuosituhannen alussa perustetusta MatchOn-yrityksestä, joka tuotti nettisivuilleen paitsi juttuja jalkapallosta mutta myös suunnitteli tarjoavansa vedonlyöntipalveluita.

Kuluttajille tarjottu palvelu ei lyönyt leiville, jolloin yhtiön hallitus ideoi, että tarjotaan sitä yrityksille. Mickosin mielestä muutos ei olisi onnistunut puolessa vuodessa, kuten hallitus halusi.

Hallituksen viesti oli suora: Yhtiötä ei voi vetää toimitusjohtaja, joka ei usko sen mahdollisuuksiin muuttua. Mickos oli samaa mieltä. Toimitusjohtajaksi Mickosin tilalle palkattiin talousjohtajan paikalta Katariina Elovirta.

Lokakuussa 2000 Mickos jätti MatchOnin ja maaliskuussa 2001 yhtiö oli konkurssissa.

Epäonnistumisen käsittelyssä käännekohdaksi osoittautui teknologiakonferenssi Prahassa, johon Mickos oli osallistunut vuosittain. Siellä Mickos istui baarissa monena iltana ja joi.

– Siellä olivat kaikki muut high tech -johtajat ja he sanoivat, että älä murjota. Kyllä sinä pärjäät.

– Näissä tilanteissa olen oppinut, että sinulla pitää olla itseesi lähes rajaton usko. Mutta sinulla pitää olla joku, joka uskoo sinuun vielä enemmän.

Tuskaa helpotti myös se, ettei konkurssi johtunut Mickosin omista tekemisistä. Samaan aikaan kaatui useita teknologiafirmoja, kun vuosituhannen vaihteessa it-kupla poksahti.

Vaikeuksien taustalla oli se, että vastaperustettuja firmoja arvostettiin paljon, vaikka niiden tuloksentekokunnosta ei ollut tietoa. Netin nousu ja uudet viestintäteknologiat huumasivat myös sijoittajat.

Mickos tarvitsi teknologiajohtajien valamaa uskoa, sillä kolmen kuukauden päästä hän otti vastaan haasteen, jossa kukaan ei vielä ollut onnistunut.

Ruotsista Piilaaksoon

Mårten Mickos

Talouselämä-lehden otsikko tammikuussa 2008: "MySQL teki miljarditilin ilmaisohjelmillaan". Lehti kertoo, että suomalais-ruotsalainen ohjelmistoyritys on myyty silloiselle tietotekniikkajätti Sun Microsystemsille.

Toimitusjohtajana yrityksessä toimi Mårten Mickos ja yksi yhtiön perustajista oli suomalainen Michael Widenius. Kaksi muuta perustajaa tulivat länsinaapurista Ruotsista, jossa yritys toimi.

Yhtiö kehitti avoimen lähdekoodin tietokantaohjelmaa, joka tallettaa nopeasti ja luotettavasti sivulla näytettävät asiat.

– Internet ei olisi syntynyt ilman avointa lähdekoodia. Avoimessa lähdekoodissa MySQL oli silloin keskeisessä asemassa ja on vieläkin, Mickos sanoo.

Muun muassa hakukoneyhtiö Google, tietosanakirja Wikipedia ja yhteisöpalvelu Facebook rakensivat myöhemmin toimintansa ohjelman pohjalle.

Kaikki ei yrityskaupan jälkeen mennyt oppikirjan mukaan, kun Mickos, Widenius ja ruotsalaiset perustajat siirtyivät Sun Microsystemsille kehittämään MySQL-ohjelmaa.

Pian Mickosin ja yhtiön perustajan Wideniuksen välillä muhinut riita siirtyy lehtien palstoille. Osapuolet kävivät kiistaa MySQL-ohjelman avoimuudesta. Lehtitietojen mukaan kaksikko ei ollut edes puheväleissä.

– Hän yrittää sotkeutua tuotteen kehittämiseen. Se ei ole Mårtenin vahvimpia puolia, Widenius totesi Helsingin Sanomille toukokuussa 2008.

Hän yrittää sotkeutua tuotteen kehittämiseen. Se ei ole Mårtenin vahvimpia puolia.

Nyt Kauppatorilla Mickos ei enää kiistä kaksikon välille syntynyttä kitkaa. Sun Microsystemsissä oli haluja kehittää ohjelmaa kohti suljetumpaa koodia ja tämä sai Wideniuksen lopulta eroamaan yhtiöstä.

Muutosjohtaja

Valtion tietokonekeskus: kaksi vuotta. ViSolutions: kaksi vuotta. Solid Information Technology: kaksi vuotta. MatchOn: vuosi ja kuusi kuukautta. Sun Microsystems: vuosi ja kaksi kuukautta.

Mickosin työhistoriaa tarkastellessa huomio kiinnittyy tilkkutäkkimäisyyteen. Hän ei kuitenkaan allekirjoita opiskelukavereittensa esittämää väitettä, jonka mukaan hän "ei osaa kiinnittyä oikein mihinkään."

– Kun menin johonkin uuteen hankkeeseen, menin siihen täysin rinnoin ja voimin sisään. Mutta jos huomasin, ettei se voi toimia tai roolini ei ole optimaalinen, poistuin.

Mickosilla on myös pitkiä työputkia takana, mutta ne ovat lähinnä kasvuvaiheen yrityksissä kuten MySQL:ssä ja pilvipalveluyritys Eucalyptus Systemsissä. Mickosin lähellä olleet henkilöt arvioivat, ettei hän viihdy suurissa organisaatioissa.

– Hän on parhaimmillaan, kun luodaan uutta ja valloitetaan maailmaa, yksi haastateltavista sanoo.

Mickos kyllästyi lopulta Sun Microsystemsin hitauteen tehdä hänen mielestään tarpeellisia uudistuksia. Uudistuksia hän on päässyt kuitenkin tekemään isossa firmassa muualla.

Mickosista tuli verkkoyhtiö Nokian hallituksen jäsen noin vuosi sen jälkeen, kun yhtiö oli päättänyt vaihtaa älypuhelimiensa käyttöjärjestelmän Symbianista Windowsiin.

– Nokia päätti muuttua ja muuttui. Se todistaa, että isokin firma voi muuttua, jos se sitä haluaa.

Tällä Mickos viittaa Risto Siilasmaan hallituskauteen, jonka aikana kännykkävalmistaja Nokiasta tuli verkkoyhtiö.

Kaikki eivät pidä häntä pelkästään pienten yritysten kasvattajana. Talouslehti Business Insider listasi Mickosin Microsoftin mahdolliseksi seuraavaksi toimitusjohtajaksi, kun Steve Ballmer ilmoitti erostaan elokuussa 2013.

– Joku toimittaja oli ollut Piilaaksossa ja lentokentällä matkalla kotiin listasi parin oluen jälkeen ehdokkaita. Siinä ei ollut mitään järkeä eikä mitään perua, Mickos kuittaa.

Anna hyvän kiertää

Nykyiseen pestiinsä HP:n liiketoimintajohtajaksi Mickos päätyi yrityskaupan myötä. Marraskuussa 2014 yhdysvaltalainen tietotekniikkajätti osti pilvipalveluita tarjoavan Eucalyptus Systemsin, jossa Mickos toimi toimitusjohtajana.

Hewlett-Packardin tulos on laskenut tasaisesti vuodesta 2011 lähtien. Samalla yhtiö tekee suurta uudelleenjärjestelyä, joka on koskettanut myös johtoporrasta.

Helmikuussa Mickos joutui väistymään pilvipalveludivisioonan johdosta. Mickos ei halua puhua yhtiön uudelleenjärjestelystä.

Yhtä kaikki samalle tasolle Piilakson ruokaketjussa on päässyt vain muutamia suomalaisjohtajia. Miksi pitkään Kaliforniassa asunut ja korkealle kiivennyt johtaja haluaa auttaa nuoria suomalaisyrittäjiä esimerkiksi perustamalla School of Herring -johtajakoulun nettiin?

Mickos nauraa.

– Miksi tuo on edes kysymys? Kysymys pitäisi esittää niille, jotka eivät auta.

Mickosin tuttujen vastaukset auttamisen motiiveista vaihtelevat itsekkyydestä patriotismiin ja aina Piilaakson henkeen. Itsekkyys selittyy sillä, että menestyksestä nauttii parhaiten jakamalla sen hedelmiä muiden kanssa. Patriotismi puolestaan suomalaisyrittäjien auttamisena.

Piilaakson henki tiivistyy sanontoihin: "What goes around, comes around" ja "Pay forward".

Näillä viitataan siihen, että jokaista yrittäjää on jossakin vaiheessa autettu. Asemansa vakiinnuttaneiden johtajien ja yrittäjien pitää antaa nyt jotakin takaisin.

Oli motiivi mikä tahansa, kasvuyrittäjät tuntuvat olevan kiitollisia. Ruohonjuuritasolta Suomen startup-kulttuurin syntymistä tarkkaillut henkilö sanoo, ettei se olisi syntynyt ilman Mickosia ja hänen kaltaisiaan neuvonantajia.

– He olivat valmiit istumaan alas, antamaan neuvoja ja kertomaan tarinansa. Heitä voi olla kiittäminen, jos tulevaisuuden historiankirjoittajat pohtivat, mitkä yritykset paikkasivat Suomen kansantaloudessa Nokian jättämää aukkoa. Ainakin he antoivat hyvän kiertää.