1. yle.fi
  2. Uutiset

Elokuussa rekisteröitiin 8 400 uutta henkilöautoa

Tilastokeskuksen yliaktuaari Sami Lahtinen pitää mahdollisena, että kesällä alkanut vanhojen autojen romutuskampanja näkyy elokuun tilastoissa.

liikenne
Moottoriajoneuvon rekisterikilpi
Marja Väänänen / Yle

Suomessa rekisteröitiin elokuun aikana noin 8 400 uutta henkilöautoa, Tilastokeskus kertoo (siirryt toiseen palveluun). Tämä on liki kaksitoista prosenttia enemmän kuin viime vuoden elokuussa.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Sami Lahtinen toteaa Yle Uutisille, että kesällä alkanut vanhojen autojen romutuspalkkiokampanja voi jossain määrin näkyä elokuun tilastoissa.

– Kyllä esimerkiksi näiden romutusten määrä on lisääntynyt, mutta sitä pitää katsoa vielä pidemmällä aikavälillä. Usein auto tilataan ja se saattaa tulla vasta seuraavassa kuussa, hän sanoo.

– Varmaan se [kampanjan vaikutus] menee syksymmälle, seuraavan kuun aineistoon. Jonkin verran se siellä näkyy.

Elokuussa rekisteröitiin kaikkiaan noin 13 000 uutta ajoneuvoa, Tilastokeskus toteaa. Niistä autoja oli noin 9 700.

Tilastokeskuksen tiedot perustuvat Liikenteen turvallisuusviraston eli Trafin ajoneuvoliikennerekisteriin, eikä luvuissa ole mukana Ahvenanmaan ajoneuvoja.

Tänä vuonna eli tammi-elokuussa on ensirekisteröity yhteensä 119 438 ajoneuvoa. Määrä on lähes kolme prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

– [Viime vuosikin] on kaukana niistä ennätysvuosista, mitä oli vuoden 2008 hujakoilla, Lahtinen sanoo.

Trafi itse kertoo tiedotteessaan, että romutuspalkkio on alun perusteella purrut parhaiten maakunnissa. Viraston mukaan kokeiluun varatut kolme miljoonaa euroa ovat loppuneet ja kokeilulle on haettu uutta viiden miljoonan lisärahoitusta lisätalousarviossa.

Trafi toteaa valtion osuuden olevan romutuspalkkiossa tuhat euroa ja autoalan vapaaehtoisen korvauksen 500 euroa kutakin romutettavaa ajoneuvoa kohden.

Lue seuraavaksi