Auttamishalu on suurta: Hämeenlinnan lahjoituspisteeseen virtaa tavaraa turvapaikanhakijoiden avuksi

Hämeenlinnan Kumppanuustalolle on saatu muutamassa tunnissa jo runsaasti lahjoituksia Lammin vastaanottokeskuksessa ja Mainiemen hätämajoituksessa olevien turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Muitakaan vähäosaisia ei silti ole unohdettu, kertoo diakoniatyöntekijä.

turvapaikanhakijat
Nainen laittaa lelua pussiin
Nina Keski-Korpela / Yle

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta ja Hämeenlinnan seudun Setlementti avasivat perjantaina aamuyhdeksältä Kumppanuustalolla lahjoituspisteen, jonne tuodut tavarat ja vaatteet viedään turvapaikanhakijoille Lammin vastaanottokeskukseen ja Mainiemen hätämajoitukseen. Tavaraa alkoi virrata sisään saman tien ja ensimmäinen kuorma on jo lähtenyt tarvitsijoille.

Setlementin toiminnanjohtaja Sanna Airaksinen kertoo, että hän ei yllättynyt tavaran määrästä, sillä auttamishalu väreili ilmassa jo ennen pisteen avaamista.

– Juuri äsken sain puhelun yhdeltä rouvalta, joka on säästänyt hyviä lastenvaatteita. Ne on silitetty ja pesty ja hän on odottanut tilaisuutta, johon hän haluaisi ne antaa pois, ja tämä olisi nyt se.

– Kyllä suomalaiset ovat aika auttamishaluisia, ja tämä on konkreettinen, lähelle, todellinen juttu, mihin voi apunsa antaa, kiittelee Airaksinen.

Lahjoituspiste syntyi pikavauhtia

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Marko Pasma kertoo, että päätös lahjoituspisteen perustamisesta syntyi nopeasti, kun monet hämeenlinnalaiset alkoivat omatoimisesti kerätä avustustarvikkeita ja kysellä, miten niitä voisi toimittaa apua tarvitseville.

– Meille tuli aika paljon kyselyitä monesta eri suunnasta, miten voi auttaa. Hämeenlinnan keskustassa ei ollut vastaanottopistettä tavaroille, mutta intoa tuntui olevan.

– Setlementti tarttui asiaan rivakasti, he ilmoittivat olevansa valmiina ryhtymään järjestelytoimeen, ja sitten pistettiin vaan toimeksi. Ajateltiin, että ei se tässä odottamalla muutu. Avataan vastaanottopiste ja katsotaan, mitä tapahtuu.

Kun saa mahdollisuuden auttaa, niin kyllä tapahtuu

Tarvikkeita toimitetaan pisteeltä eteenpäin Lammille ja muihin apua tarvitseviin kohteisiin Punaisen Ristin pyyntöjen mukaan. Tällä hetkellä pulaa on erityisesti lasten ja miesten talvivaatteista, lasten leluista, verhoista ja matoista. Tarve voi kuitenkin muuttua ja täsmentyä tulevien päivien ja viikkojen aikana.

– Tavaraa voi tuoda ihan kuka vaan, kenellä on kotona siistiä ja puhdasta tavaraa. Vastaanottokeskukset eivät ehdi vaatteita pesemään ja paikkaamaan eli toivotaan kuranttia, ehjää tavaraa.

Hauhon seurakunnassa lahjoituksia ryhdytään keräämään paikallisen Punaisen Ristin kanssa. Lammin seurakunnassa on keskitytty vapaaehtoisten ihmisten kutsumiseen. Seurakunta on tehnyt yhteistyötä vastaanottokeskuksen kanssa jo useita vuosia.

– Lähinnä viesti on ollut se, että nyt täytyy toimia. Nyt ovat ihmiset heränneet siihen, että meille tulee ihmisiä, jotka tarvii katon päänsä päälle ja vaatetta, että pärjää tässä tulevassa syksyssä. Kun vain saisi mahdollisuuden auttaa, niin kyllä tapahtuu, kertoo Marko Pasma.

Apua voi toimittaa myös Punaisen Ristin omiin keräyspisteisiin.

Apua myös muille vähäosaisille

Seurakuntien, kaupungin ja yhdistysten ruoka- ja talousapuverkosto on toiminut Hämeenlinnassa jo vuosia. Sitä yhdistää paikallinen köyhyysteema ja vähäosaisten auttaminen.

– EU-ruoka-apua ei ole pariin vuoteen saatu jakoon, mutta esimerkiksi Sininauha on säännöllisesti saanut lahjoitusruokaa alueen kaupoilta ja jakanut sitä omassa toimipisteessään. Se on ollut iso tuki paikallisille ihmisille. Hauholla Mokia on tehnyt samaa työtä, lähiökeskuksessa on ollut edullisia ruokailuja. Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on järjestänyt Lintukodossa ja Rengossa tuetun ruokailun, mikä on edullinen lounasruokailu.

Köyhyyden esilläpitäminen on verkoston tärkeä tehtävä. 12. lokakuuta on Kumppanuustalossa teemapäivä köyhyydestä osallisuuden näkökulmasta, eli miten vähävaraisuus vaikuttaa ihmisen osallistumiseen yhteiskuntaan tasaveroisena jäsenenä.

EU-ruoka-avun jakaminen alkaa lokakuussa, kertoo Marko Pasma.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan jossain vaiheessa lokakuuta Hämeenlinnaankin alkaa sitä tulla eri pisteisiin yhdistysten ja seurakuntien jaettavaksi. Siitä tiedotetaan tarkemmin, kun tiedetään enemmän.