1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Lindström: Työstä kieltäytyminen vaikeammaksi, uusia ehtoja vuorotteluvapaaseen

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) esittelivät työllisyyden ja kilpailukyvyn kärkihankkeita perjantaina. Asuntoministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kertoi, että työvoiman liikkuvuutta vauhditetaan lisäämällä kohtuuhintaista asuntotuotantoa.

Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hallitus satsaa 170 miljoonaa euroa työelämän uudistamiseen, yritysten kilpailukyvyn vahvistamiseen ja asuntorakentamisen lisäämiseen.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kertoi, että työn vastaanottamista estäviä kannustinloukkuja puretaan ja rakenteellista työttömyyttä alennetaan eri keinoin.

Työttömyysturvaa tullaan uudistamaan siten, että se kannustaa työn nopeaan vastaanottamiseen.

– Vuorotteluvapaan ehtoja tullaan heikentämään ensi vuonna nykyisestä, vaikka esillä oli myös sen lopettaminen kokonaan. Työn vastaanottovelvoitetta ja aktivointitoimiin osallistumista tiukennetaan. Osallistuvasta työttömyysturvamallista eli vastikkeellisesta mallista tehdään myös selvitys, luetteli Lindström.

Muita vielä selvitettäviä asioita ovat vaikeammin työllistyvien työvoimapalveluiden siirto kuntien vastuulle ja yksityisten työvoimapalveluiden käytön lisääminen nykyisestä.

Lindström korosti, että panostusten lisäksi työllisyyden osa-alueella etsitään säästöjä. Hallitus aikoo leikata ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta 200 miljoonaa euroa. Lindströmin mukaan hallitus ei ole vielä päättänyt saadaanko säästöt kasaan lyhentämällä ansiosidonnaisen kestoa vai tasoa.

Yksi työministerin työllistymisen esteiden purkamisen keinoista on työehtojen paikallinen sopiminen. Selvitysmies saa valmiiksi esityksensä lokakuussa. Tämän jälkeen mietitään miten työlakeja pitää muuttaa, jotta ne tukevat paikallista sopimista. Lindström mainitsi mahdollisista keinoista hänestä työntekijää passivoivan työnantajan takaisinottovelvollisuuden sekä koeajan.

Työvoimahallintoa tullaan uudistamaan työllistymistä paremmin tukevaksi. Lisärahalla parannetaan digitaalisia palveluita ja tehostetaan TE-toimistojen ja yritysten vuoropuhelua, jotta tarjolla oleva työ löytää tekijänsä.

Kasvuyrityksille rahaa vientiponnisteluihin

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan yritysten rahoitusmahdollisuuksia parannetaan ja vientiponnisteluja helpotetaan tehostamalla Team Finlandin toimintaa esimerkiksi vahvistamalla sen ulkomaan verkostoa. Team Finlandin yhteyteen tulee myös biotalouteen, cleantechiin ja digitalisaatioon keskittyvä kasvuohjelma.

Lisäksi yritysten pääomitusta helpotetaan luomalla uusi kasvurahasto.

– Kun kasvuhakuisilta pk-yrityksiltä kysyttiin, mitkä ovat toiminnan pahimmat esteet, niin rahoituksen saanti nousi pahimmaksi. Vakiintuneilla pk-yrityksellä ne olivat sääntely ja kustannukset, totesi Rehn.

Tästä syystä hallitus aikoo purkaa yritysten toimintaympäristön ja suurten teollisten hankkeiden tarpeetonta sääntelyä. Rehn mainitsi hyvänä esimerkkinä Äänekosken sellutehtaan.

Rehn aikoo myös perustaa verkoston, joka auttaa yrityksiä hyödyntämään paremmin EU-rahastoja. Kataisen ja Junckerin investointirahastossa olisi tarjolla EU-rahaa jopa miljardin euron verran, laskeskeli Rehn.

Työntekijöille kohtuuhintaisia asuntoja

Asuntorakentamista tullaan lisäämään erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa, Kasvua tavoitellaan muuttamalla yleishyödyllisen rakentamisen ehtoja uusien rakennusyritysten houkuttelemiseksi, sanoi asuntoministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

– Työpaikoille tarvitaan tekijöitä ja he tarvitsevat asuntoja. Tarkoitus on rakentaa lisää vuokra-asuntoja, jotta ihan tavallisissa ammateissa työskentelevät löytävät kohtuuhintaisia asuntoja, painotti Tiilikainen.

Omistajien yleishyödyllisyysvaateesta luovutaan uustuotannossa, ja rajoitukset muutetaan kohdekohtaisiksi kiristäen samalla vaatimuksia. Vuokra-asuntotuotantoon luodaan uusi kymmenen vuoden välimalli. Lisäksi ARA:n nykyisen asuntokannan käyttö- ja luovutusrajoituksista joustetaan, jos vapautuva pääoma käytetään asuntorakentamiseen.