1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kun työntekijää on mahdotonta korvata, varamummo rientää hätiin

Joissakin ammateissa sijaisen löytäminen työntekijälle on vaikeaa, jopa mahdotonta. Kun tällaisen työntekijän lapsi sairastuu, hoitoavuksi kotiin voi rientää yrityksen oma mummo.

ilmiöt
Yrityksen palkkaama mummo tulee hoitamaan sairasta lasta.
Lapwall

Harvinaisia työtehtäviä hoitaville työntekijöille ei löydy välttämättä sijaisia eikä heidän työpanostaan voi korvata. Yritykset joutuvat kehittämään erilaisia keinoja selvitä tilanteista, joissa työntekijä on pois työstä esimerkiksi lapsen sairastumisen vuoksi.

Pyhäntäläinen taloelementtivalmistaja Lapwall päätti palkata oman mummon. Hän voi tulla päiväksi kerrallaan hoitamaan sairastunutta lasta tai tarjota kodinhoitajan palveluja arkea helpottamaan, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen.

– Meillä on töissä paljon perheellisiä ja perheen jaksaminen arjessa vaikuttaa suoraan työntekoon. Kehittelimme mummon toimenkuvan itse, Pekkarinen sanoo.

Titteli mummo on passannut minulle oikein hyvin.

Tuula Leipälä

Titteli sopii kantajalleen

Mummo Tuula Leipälä valittiin tehtävääsä yhdeksän hakijan joukosta. Hän erottui edukseen iloisen persoonansa, hyvän asenteensa ja vahvan taustansa vuoksi.

Leipälä on koulutukseltaan opettaja, joten hän voi antaa lastenhoidon ohessa esimerkiksi tukiopetusta vanhemmille lapsille.

– Vaikka lapset ensin saattavatkin jännittää uutta mummoa, he ottavat minut hyvin vastaan. Titteli mummo on passannut minulle oikein hyvin, ensimmäistä viikkoaan mummona toimiva Leipälä nauraa.

Mummo tekee nelipäivistä työviikkoa, mutta häneltä tarvitaan joustoa, sillä lasten sairastuminen tapahtuu usein yllättäen.

Omaa hyvinvointiaan mummo hoitaa liikunnalla ja terveellisellä ruoalla.

Lue seuraavaksi