Talojen hinnannousuun löytyy selvä syy

Vantaalla talojen keskihinta nousi alkuvuonna 14 prosenttia vuodentakaisesta.

talous
Vantaan asuntomessualue Kivistössä 9. heinäkuuta.
Vantaan asuntomessualue Kivistössä 9. heinäkuuta.Antti Aimo-Koivist / Lehtikuva

Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Juhani Väänänen sanoo, että pääkaupunkiseudun vanhojen talojen hintatasossa näyttää olevan vääristymää ja näennäistä nousua, sillä talokaupat ovat keskittyneet tietyille alueille, esimerkiksi Vantaan asuntomessualueelle.

Koko viime vuonna Kivistössä myytiin 12 omakotitaloa. Niiden mediaanihinta oli 380 000 euroa.

Tänä vuonna tammi–kesäkuussa kauppoja on tehty yhdeksän 572 000 euron mediaanihinnalla. Vanhaksi omakotitaloksi lasketaan rakennusyhtiön myymä täysin käyttämätön talokin.

Vantaalla talojen keskihinnat ovat alkuvuonna nousseet 14 prosenttia alkuvuodesta 2014. Espoossa nousu on neljä prosenttia. Sielläkin kaupanteko on keskittynyt kalliille alueille.

Koko pääkaupunkiseudulla vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat vuoden toisella neljänneksellä yli 11 prosenttia vuodentakaisesta. Keskimääräinen neliöhinta oli 3 224 euroa.

Väänäsen mukaan talokauppojen määrä on melko pieni.

– Tilanne on se, että vain varakkaimmat pystyvät ostamaan.

Pääkaupunkiseudun omakotitalot olivat huippuhinnoissa vuonna 2008. Sitten kaupanteko hidastui rajusti, ja vuosina 2012–2014 omakotitalon keskihinta oli noin 350 000 euroa. Tänä vuonna keskihinta on reilusti enemmän – muun muassa asuntomessujen takia.