1. yle.fi
  2. Uutiset

Tavaraliikenteen valvonta tehostuu Vainikkalassa – junaröntgen alkaa läpivalaista junia

Tulli siirtää junaröntgenin Helsingin Vuosaaren satamasta Vainikkalaan. Henkilöliikenteen junia röntgenillä ei läpivalaista.

Kotimaan uutiset
Röntgen läpivalaisee tavarajunaa Vuosaaren satamassa Helsingissä.
Tulli

Tulli tehostaa tavaraliikenteen valvontaa Lappeenrannan Vainikkalassa. Vainikkalaan siirretään junaröntgen Helsingin Vuosaaren satamasta.

Junaröntgenillä läpivalaistaan sekä lähteviä että saapuvia tavaraliikenteen vaunuja.

– Läpivalaisulaitteella varmistetaan, vastaako rahti sitä, mitä Tullille on ilmoitettu. Toisaalta sen avulla pystytään tunnistamaan, onko rahdin sekaan tai kuljetusyksikköön kätketty jotain sinne kuulumatonta tai kieltojen tai rajoitusten alaista tavaraa, kertoo tulliylitarkastaja Esa Mäki Tullin tiedotteessa.

Läpivalaisulaite otetaan käyttöön ensi vuoden alussa.

Henkilöliikenteen junien pääsy röntgeniin estetään

Henkilöliikenteen junia röntgenillä ei läpivalaista. Laitteessa on automaattiset tunnistusjärjestelmät, jotka estävät veturien, työkoneiden ja matkustajavaunujen läpivalaisun.

Mikäli esimerkiksi tavaravaunussa olisi salamatkustaja, ei läpivalaisusta olisi Tullin mukaan ihmiselle terveydelle haittaa.

– Mahdollisille salamatkustajille aiheutuva säteilyannos on pienempi kuin tavanomaisesta keuhkoröntgenkuvauksesta saatava annos, valvontajohtaja Mikko Grönberg toteaa.

Vainikkalan kautta kulkee liki puolet Suomen ja Venäjän välisistä kuljetusyksiköistä

Tulliylitarkastaja Esa Mäki kertoo Ylelle, että läpivalaisulaitteelle on enemmän käyttöä Vainikkalassa kuin Vuosaaressa. Junaröntgen on toiminut Vuosaaren satamassa vuodesta 2008 alkaen. Liikennemäärät eivät ole kehittyneet Vuosaaressa ennakoidusti.

– Katsoimme, että vilkkaalla itärajalla on parempi paikka, Mäki sanoo.

Viime vuoden aikana Vainikkalan rautatierajanylityspaikan kautta kulki runsaat 210 000 tavaravaunua ja liki 25 000 konttia. Luvut sisältävät sekä tuonnin että viennin.

Päivittäin Vainikkalan kautta kulkee noin 600-700 tavaravaunua. Kaikista Suomen ja Venäjän välisistä rautatierahdin kuljetusyksiköistä Vainikkalan kautta kulkee tällä hetkellä noin 45 prosenttia.

Tullin käyttöön jää Vuosaareen edelleen puolikiinteä läpivalaisulaite, jolla voidaan läpivalaista rekkoja sekä paketti- ja henkilöautoja.

Lue seuraavaksi