Nallekarkkigate riepottelee somea – karkki ei maistu samalta kaikkialla

Keltaista nallekarkkia suuhun laittaessaan odottaa, että karkki maistuu sitruunalta. Atlantin toisella puolella ihmetellään sen sijaan vihreää nallekarkkia, joka kaikkien odotusten vastaisesti maistuukin mansikalta.

internet
Läjä nallekarkkeja lautasella.
Jenny Huttunen / Yle

Kuluvalla viikolla nallekarkkien maut ovat nostattaneet some-ihmetyksen Yhdysvalloissa. Nettisivusto Buzzfeed paljasti keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun) yllättävän seikan vihreästä nallekarkista. Se maistuu Atlantin toisella puolella mansikalta.

Söisit vihreää karkkia odottaen, että se maistuu omenalta ja se olisikin yhtäkkiä mansikanmakuinen!

Ilkka Koskelainen, toimitusjohtaja

Suomen Hariboa kyseinen makukohu ei ole saavuttanut.

– Kuulostaa jännältä! Omenalta sen pitäisi Suomessa maistua, toteaa toimitusjohtaja Ilkka Koskelainen Haribo Suomesta.

Ja omenaltahan se maistuukin. Miksi Yhdysvalloissa on menty pistämään kaikki odotukset vihreän karkin mausta päälaelleen? Haribon Yhdysvaltojen nettisivuilla lukee englanniksi (siirryt toiseen palveluun), että vihreä nallekarkki on mansikanmakuinen. Onko kyse kulttuurieroista?

– Uskoisin, ettei kyse ole niinkään kulttuurieroista, jossa mansikka vaihdettaisiin vihreäksi Atlantin toisella puolella. Tässä voi olla kyse paikallisesta kampanjasta, Koskelainen uumoilee.

Sininen nallekarkki?

Nallekarkkeja läjässä: punainen ja vihreä nallekarkki keskustelevat.
Jenny Huttunen / Yle

Koskelainen kertoo, että esimerkiksi Saksassa on äänestetty nallekarkkien suosikkiväreistä ja mauista ja kuluvan vuoden puolella nallekarkkipusseihin Saksassa on valittu joksikin aikaa uutuutena sininen nallekarkki.

Nallekarkeissa, joita Suomessa myydään, käytetään suurilta osin hedelmämehutiivisteitä, jotka antavat karkeille maun lisäksi myös niille ominaisen värin – yllätyksiä ei siis pitäisi syntyä.

– On tärkeää, että maku ja värit korreloivat keskenään.

Ja niinhän ne suomalaisissa nallekarkeissa korreloivat (siirryt toiseen palveluun): mansikka ja vadelma ovat erisävyisiä punaisia nallekarkkeja, sitruuna on keltainen, valkoinen on ananas, oranssi on appelsiini ja ihmetyksen luonut vihreä nallekarkki maistuu omenalta.

– Voisi olla hauska idea, jos kääntäisi maut ja värit päälaelleen. Söisit vihreää karkkia odottaen, että se maistuu omenalta ja se olisikin yhtäkkiä mansikanmakuinen! Voitaisiin saada ihan erilaisia kokemuksia, Koskelainen miettii.

_Haribo Suomen toimitusjohtajaa Ilkka Koskelaista haastatteli toimittaja Esko Pulliainen. _