1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Autojen romutuspalkkio puree muualla paremmin kuin Uudellamaalla

Autojen romutuspalkkiolla on Uudellamaalla rahoitettu uuden auton hankintaa suhteelisesti vähemmän kuin muussa maassa. 1 500 euron palkkion on voinut heinäkuusta alkaen saada yli 10 vuoden ikäisestä autosta, kun se vaihdetaan uuteen vähäpäästöiseen autoon.

Kotimaan uutiset
Romutettavia autoja Kuusakosken palvelupisteessä Vantaalla.
Romutettavia autoja Kuusakosken palvelupisteessä Vantaalla kesäkuussa. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Uusien autojen rekisteröinnit ovat olleet Uudellamaalla kasvussa.

Heinä-elokuussa koko maan uusien autojen rekisteröinneistä tehtiin Uudellamaalla 40 prosenttia. Heinäkuun alusta alkaen saatavissa olleista romutuspalkkioista on Uudellemaalle kuitenkin haettu vain 30 prosenttia.

Ensirekisteröintimääriin suhteutettuna romutuspalkkio on purrut parhaiten varsinkin Keski-Suomessa, Keski-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Tilanne selittyy ainakin osittain Uudenmaan tuoreemmalla autokannalla. Uudenmaan autokannan keski-ikä on 11 vuotta, kun se eniten romutuspalkkioita keränneissä maakunnissa on yli 14 vuotta.

Romutuspalkkioita jaetaan kokeiluna vuoden loppuun asti. Kokeilu on ollut niin suosittu, että valtion sitä varten varaamat rahat loppuivat jo alkuvaiheessa. Kokeiluun on nyt tulossa viiden miljoonan euron lisärahoitus.

Lue seuraavaksi