Luomuviljelijä osoittaa mieltään Brysselissä: "Parasta olisi sopia kiistat Venäjän kanssa"

Viljelijä Heikki Nätkin Tampereen Teiskosta osallistuu maanantaina Brysselissä järjestettävään yleiseurooppalaiseen maataloustuottajien mielenosoitukseen. Maatalousyrittäjät vaativat EU-päättäjiltä apua Venäjän elintarvikekiellon aiheuttamaan ahdinkoon.

Kotimaa
Heikki Nätkin kuivaa timoteitä kuivurissa Teiskon Velaatassa
Leena Peltokangas / Yle

Brysseliin keskustaan odotetaan kokoontuvan maanantaina arviolta 2 000 mielenosoittajaa. Suomesta mukana on parisenkymmentä maataloustuottajaa. Tampereen Teiskossa 60 hehtaarin kasvinviljelytilaa pyörittävä Heikki Nätkin on yksi heistä.

– Lähdemme purkamaan harmia siitä, että Venäjän elintarviketuontikielto ja boikottikiista ovat aiheuttaneet voimakkaan markkinahäiriön maataloustuotteiden kauppaan.

– EU-alueen vientimahdollisuuksista katosi yhdessä yössä parikymmentä prosenttia, ja tuottajahinnat ovat laskeneet, sanoo Nätkin.

Euroopan päättäjiltä vaaditaan tekoja

Kun tuottajahinta putoaa alle tuotantokustannusten, tilanne on ihan kestämätön.

Heikki Nätkin

Brysselissä järjestettävän mielenosoituksen taustalla on eri Euroopan maiden tuottajajärjestöjä edustava Copa Cogeca. Suomen maataloustuottajien matkaa on valmistellut MTK. Mielenilmaus järjestetään samaan aikaan EU:n maatalousministereiden kokouksen kanssa.

– Vaadimme, että päättäjät, jotka aiheuttivat tilanteen, myöskin korjaisivat sen. Paras vaihtoehto olisi, että pakotteiden aika päättyisi ja kauppa alkaisi uudelleen. Toinen vaihtoehto on maksaa viljelijöille korvauksia tulojen menettämisestä, pohtii Heikki Nätkin.

– Kun tuottajahinta putoaa alle tuotantokustannusten, tilanne on ihan kestämätön.

Heikki Nätkin on keskittynyt maatilallaan kasvinviljelyyn ja nimenomaan luomuun. Tilalla tuotetaan kuivaheinää, apilansiementä ja viljoja, tänä kesänä erityisesti kauraa. Myös ruista ja kevätvehnää viljellään. Heikki Nätkin on MTK-Pirkanmaan johtokunnan jäsen.