Moni satakuntalainen haluaa avata kotinsa turvapaikanhakijoille

Satakunnassa alettiin ottaa kovalla kiireellä vastaan turvapaikanhakijoita viime viikolla, kun maan muut vastaanottokeskukset täyttyivät ääriään myöden. Tilanpuute on edelleen ajankohtainen. Kymmenet yksityishenkilöt ovatkin halunneet tarjota turvapaikanhakijoille paikkaa omassa kodissaan.

turvapaikanhakijat
vastaanottokeskus, pakolainen
Karoliina Marttala / Yle

Punaisen Ristin Satakunnan piirin vt. toiminnanjohtaja Kari Petäjän puhelin on soinut lähes taukoamatta viimeisen viikon aikana. Turvapaikanhakijoihin liittyvät järjestelyt ovat pitäneet miehen kiireisenä, mutta hän on mielellään vastannut yksityishenkilöiltä tulleisiin puheluihin. Moni heistä on tarjonnut apuaan turvapaikanhakijoihin tukalassa tilanteessa.

– Auttamisenhalu on yllättänyt minut positiivisesti. Olen jo saanut kymmeniä puheluita, joissa yksityiset henkilöt ovat tarjonneet kotiaan turvapaikanhakijoille, Petäjä toteaa.

Petäjän mukaan puheluja on tullut kiihtyvällä tahdilla eri puolilta maakuntaa. Osa soittajista on ilmoittanut suoraan antavansa jonkun osan asunnostaan turvapaikanhakijoiden käytettäväksi. Toiset ovat halunneet vielä lisätietoja käytännön järjestelyistä.

– SPR:llä ei ole mahdollisuuksia toimia kotimajoituksessa välittäjänä. Mutta kovasti olemme miettineet, miten halukkuus kotien avaamiseen voitaisiin hyödyntää, Petäjä toteaa.

Sosiaalinen media toimii välityskanavana

Maahanmuuttoviraston tiedottaja Kaisa Härkisaari kertoo, että kotimajoitukseen liittyvä ohjeistus valmistuu lähiaikoina.

– Siinä kerrotaan muun muassa siitä, miten kulttuurierot pitäisi huomioida, kuinka pitkään majoitusta pitäisi tarjota ja minkälaisia vaikutuksia sillä on omiin tukiin, jos sellaisia nostaa.

Härkisaaren mukaan kotimajoituksen järjestäminen ei kuulu myöskään Maahanmuuttovirastolle. Hän neuvoo kiinnostuneita liittymään esimerkiksi Facebookissa toimivaan Refugees Welcome –ryhmään, joka on luvannut toimia välittäjätahona.