Suomalaiset nuoret tuntevat pintapuolisesti sotahistoriaa – löytyykö perinteelle jatkajaa?

Veteraaniperinteen ylläpitäminen tarvitsee mukaan yhä enemmän nuorta sukupolvea. Vaikka maailmanpoliittinen tilanne on lisännyt maanpuolustustyön kiinnostavuutta, on nuoria kiinnostavia tapahtumia ja aktiviteettejä lisättävä.

ilmiöt
Kiltakorsu Kainuun prikaatilla.
Arto Loukasmäki / Yle

Veteraaniperinnettä halutaan siirtää nuoremmille sukupolville. Rukajärvellä taistelleiden 14. divisioonan perinneyhdistys järjestää vuosittain nuoriso- ja perinnepäivät, jotka kiertävät niillä alueilla, joista Kainuun Prikaatin varusmiehet saapuvat.

Tilaisuuksissa kansalaisten mielenkiintoa herätellään muun muassa kalustoesittelyillä. Tämä on tarpeen, sillä nuoret tuntevat huonosti suomalaista sotahistoriaa.

– Mielellään sanoisin, että tosi hyvin, mutta valitettavasti heidän tietonsa on aika pintapuolista. Nuoret ja heidän opettajansa kuuntelevat mielenkiinnolla esitelmiä ja ovat mukana matkoilla, joten kiinnostusta on kyllä kovasti, kertoo perinneyhdistyksen sihteeri Timo Karppinen.

Sunnuntaina tilaisuuden järjestelyvastuu on Kajaanissa.

Nuoret tärkein kohderyhmä

Veteraaniperinteiden vaalimisesta kertoo Kainuun prikaatin alueelle rakennettu korsu, joka on kopio Rukajärvellä olleesta eturintaman korsusta.

– Se on kapteeni Erkki Koiviston komentokorsu. Koivisto toimi myöhemmällä sotilasuralla Kainuun prikaatin komentajana.

Maailmanpoliittinen tilanne on lisännyt paljon kiinnostusta.

Heikki Visti

Rukajärvellä taistelleiden 14. divisioonan perinneyhdistyksen järjestämien nuoriso- ja perinnepäivien lisäksi veteraaniperinteittä vaalitaan pitämällä esitelmiä ja järjestämällä matkoja.

– Tärkein kohderyhmä on nuoriso, joka korostuu erityisesti näillä nuoriso- ja perinnepäivillä, esimerkiksi kirjoituskilpailujen muodossa, kertoo perinneyhdistyksen sihteeri Timo Karppinen.

– Nuoria halutaan houkutella mukaan muun muassa Kainuun prikaatin kalustonäyttelyllä ja pääjuhlassa esiintyy nuoria Kajaanin puhallinorkesterin puitteissa. Kuorona toimii Kajaanin keskuskoulun musiikkiluokkien kuoro, kertoo nuoriso- ja perinnepäivien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Heikki Visti.

Lisää toimintaa ja tapahtumia

Nuorille on tarjolla paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia, mutta vapaaehtoinen maanpuolustustyö ei ole ensimmäisenä etusijalla.

– Kyllähän ukkoontumista tapahtuu, mutta kun elämän tilanne vakiintuu, niin silloin haetaan muitakin mahdollisuuksia. Nuorien saaminen mukaan edellyttää erilaisten aktiviteettien ja tapahtumien lisäämistä, sanoo Visti.

Tärkein kohderyhmä on nuoriso, joka korostuu erityisesti näillä nuoriso- ja perinnepäivillä.

Timo Karppinen

Maanpuolustustyön kiinnostavuus tarvitsee myös toimintatapojen viilaamista ja uusia tapahtumia.

– Ramboiluun ei tarvitse mennä, kyllä asiallinen tieto maanpuolustustyön levittämiseen riittää. Uskon myös, että tämän päivän maailmanpoliittinen tilanne on lisännyt paljon kiinnostusta, kertoo nuoriso- ja perinnepäivien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Heikki Visti.