Vuorotteluvapaan ehdot tiukentuvat: "Voi ajatella niitä työttömiä nuoria, jotka pääsevät tätä kautta töihin"

Hallitus tiukentaa ehtoja päästä vuorotteluvapaalle. Kaakkois-Suomessa vuorotteluvapaalla oli viime vuonna noin tuhat ihmistä. Te-toimisto ennakoi pientä hakuruuhkaa.

vuorotteluvapaa
TE-toimiston ovi kouvolassa
Yle / Petri Niemi

Vuorotteluvapaalle pääsy vaikeutuu nykyisestä ensi vuoden alusta alkaen. Hallitus tiukentaa vapaan ehtoja ja haluaa säästää 50 miljoonaa euroa.

– Ei ole ensimmäinen kerta kun ehtoihin puututaan, sanoo palvelujohtaja Tuija Luodelahti Kaakkois-Suomen te-toimistosta.

Kaakkois-Suomessa viime vuonna vuorotteluvapaalla (siirryt toiseen palveluun) oli noin tuhat ihmistä. Tänä vuonna tahti on hieman vaimentunut, mutta pientä hakuruuhkaa on odotettavissa.

– Tämän päivän uutisen jälkeen hakemuksia ruvetaan tekemään entistä vilkkaammin, tietää Luodelahti.

Kaakkois-Suomessa vuorotteluvapaata ovat käyttäneet teollisuustyöntekijöiden lisäksi myös muun muassa myyntityöntekijät, opettajat ja sairaanhoitajat.

– Vapaata voi tarkastella tietysti kustannuskysymyksenä ja onko se tehokasta. Sitten voi ajatella esimerkiksi niitä työttömiä nuoria, jotka pääsevät tätä kautta määräajaksi töihin. Monasti se on ollut nuorelle myös väylä uusiinkin työsopimuksiin.

Työvoimahallinnon uudistus tervetullut

Hallitus laittaa työvoimahallinnon uudistukseen 30 miljoonaa euroa.

– Tämä on hyvä asia ja tätä on jo odotettukin, että saisimme esimerkiksi sähköisen palvelujärjestelmämme ajan tasalle. Ja ne asiakkaat, jotka oikeasti tarvitsevat henkilökohtaista palvelua, niin heihin oltaisiin yhteydessä entistä enemmän, sanoo palvelujohtaja Luodelahti.

Tällä hetkellä te-toimiston asiakasmäärät ovat niin suuria, että henkilökohtainen palvelu jää Luodelahden mielestä melko vähäiseksi ja osittain sattumanvaraiseksi.