BKT:n kummajaiset: Öljynjalostamon seisokki nosti talouskasvun plussalle

Tilastokeskus kertoi perjantaina, että Suomen bruttokansantuote kipusi huhti-kesäkuussa plussalle. Ilon asiasta pilaa se, että laskentatavasta johtuen nousun taustalla on öljynjalostaja Nesteen Porvoon jalostamon seisokki. Todellisuudessa talouden nollakasvun tila on jatkunut, arvioidaan Suomen Pankista.

talous
Nesteen jalostamo Porvoossa.
Nesteen jalostamo Porvoossa.Yle

Tilastokeskus tarkensi tammi-maaliskuun BKT-luvuksi 0,0 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Lisäksi huhti-kesäkuun BKT:n ennakkotieto näytti 0,2 prosentin kasvua.

Teknisesti Suomi olisi siis vaihteeksi irti taantumasta ja pientiä nousuakin jo havaittavissa.

Suomen Pankissa varoitetaan kuitenkin ilahtumasta liikaa.

– Se, että numerot ovat plussalla, on hyvä asia. Luvuissa on kuitenkin paljon huojuntaa eikä merkkejä kasvun vahvistumisesta juuri ole. Suomi on yhä jotakuin nollakasvussa, sanoo osastopäällikkö Samu Kurri Suomen Pankista.

Etenkin huhti-kesäkuun luvussa on Kurrin mukaan paljon tilapäistä kohinaa, joka vaikuttaa lopputulokseen.

Tällä kertaa tilapäinen kohina tarkoittaa Nesteen öljynjalostamon laajaa huoltoseisokkia Porvoossa. Ison tekijän tilapäinen poissaolo on vaikuttanut kokonaisuuteen, koska BKT:n ennakkotiedoissa luku lasketaan eri tavalla kuin lopullisessa luvussa.

– Se on saatu laskemalla vienti miinus tuonti plus kulutus plus investoinnit. Vienti on kasvanut enemmän kuin tuonti, koska tuonti on supistunut paljon. Mitä enemmän tuonti supistuu sitä enemmän BKT kasvaa. Tavaratuonnin iso lasku taas johtui Tilastokeskuksen mukaan juuri kemianteollisuuden huoltoseisokeista, Kurri selittää.