1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. polkupyörät

Pyöränhuoltamo keskellä katua

Jyväskylän Asemakadulle on ilmestynyt pinkki itsepalvelu-pyöränhuoltamo. Kyseessä on suomalaisen Bfix Oy:n valmistama huoltopiste, joita on myyty viisi kappaletta ympäri Jyväskylää. Kaksi pistettä ovat kaikkien pyöräilijöiden vapaassa käytössä.

Huoltopisteellä on työkalut kaikkeen pyörän perushuoltoon, myös renkaiden pumppaamiseen. Kuva: Yle

Kenelläpä ei olisi kokemusta siitä, kun pyöränpumppu on hukassa.

Nyt Jyväskylässä voi pumpata pyöränrenkaan kaupungilla kulkiessa, ja muutkin huoltotoimenpiteet voi hoitaa siinä sivussa.

Halusimme tarjota pyörällä liikkujille pienen oheispalvelun.

kauppakeskuspäällikkö Tanja Hyytiäinen

Asemakadulle asennettiin vast'ikään pinkki itsepalvelu-pyöränhuoltopiste, josta löytyy kaikki tarvittavat työkalut esimerkiksi satulan ja sarvien säätämiseen, renkaiden pumppaamiseen ja vaikkapa ketjun kiristämiseen.

Vapaassa käytössä olevan pyöränhuoltopisteen kylkeä koristaa teksti Forum, joka viittaa vieressä olevaan kauppakeskukseen; huoltopisteen maksaja onkin Forumin omistaja Citycon oy.

– Jyväskylä on opiskelijakaupunki, ja keskustassa on paljon pyörällä liikkujia. Halusimme tarjota heille pienen oheispalvelun. Meillä on esimerkiksi Tampereella vastaavia huoltopisteitä, ja niistä on saatu paljon hyvää palautetta, kertoo kauppakeskuspäällikkö Tanja Hyytiäinen.

Cityconilta kerrotaan, että yhtiö halusi olla ensimmäisten joukossa mukana uudessa innovaatiossa, ja pyöränhuoltopisteitä onkin pystytelty monien yhtiön kauppakeskusten vierustoille.

Jyväskyläläistä tuotantoa

Huoltopisteen valmistaja on suomalainen yhtiö BFIX Oy, jonka tuotantotilat ovat Jyväskylän Palokassa. Yritys on nuori, vain kahden vuoden ikäinen, mutta sen saavutukset ovat vaikuttavat:

– Aloitimme myynnin vuosi sitten ja tähän mennessä olemme myyneet yli 200 pyöränhuoltopistettä ympäri Suomea ja lisäksi niitä on myyty pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan, kertoo BFIX Oy:n perustaja Kostiantyn Goshchevskyi.

Tarvittavat työvälineet roikkuvat vaijerien varassa. Kuva: Yle

Jyväskylässä huoltopisteitä on kaikkiaan viisi, kaksi yleisessä käytössä ja kolme yksityisissä tiloissa. Yleisessä käytössä olevista pisteistä toinen sijaitsee Kankaan alueella, Kympinkatu 3:ssa.

– Tulevan kuukauden aikana aiomme asentaa 10 yksikköä lisää Jyväskylän alueelle, mutta en voi vielä kertoa, minne tarkalleen, Goshchevskyi kertoo.

Yleisesti ottaen huoltopisteitä ovat hankkineet esimerkiksi kunnat ja kaupungit, yliopistot ja muut oppilaitokset sekä yritykset ja taloyhtiöt.

– Huoltopiste on kestäviä arvoja ja pyöräilykulttuuria edistävä tuote, Goshchevskyi tiivistää tuotteen idean.