Kanatilat vaikeuksissa – pieni munantuottaja ei kaipaa valtion tukia: "Terve yrittäminen on tärkeintä"

Kuluttajat ovat saaneet viime aikoina kananmunansa edullisesti, mutta tuottajille hinnanalennukset tietävät niukkoja aikoja. Pienet tilat eivät pysty kilpailemaan hinnalla, mutta paikallisella toimijalla on omat valttikorttinsa.

talous
Kana.
Anna Huittinen / Yle

Kananmunien tuottajahinnan lasku nakertaa kanatilojen kannattavuutta. Kuluttajahinnat ovat laskeneet parin viime vuoden aikana voimakkaasti ja tämä on heijastunut myös tuottajahintaan.

Kaupat ovat käyttäneet munia yhtenä hintakilpailun kärkituotteena. Toisaalta munista on ollut myös runsaasti tarjontaa.

– Samalla kustannukset eivät ole kuitenkaan laskeneet, toteaa Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina.

Kananmunien kulutus on kuitenkin kasvussa ja munat nähdään aiempaa terveellisempinä, tosin menekin lisääntyminen saattaa Haminan mukaan johtua osin tarjouskampanjoista.

Omat pakkaamot säästävät

Etenkään pienet tuottajat eivät voi ryhtyä kilpailemaan kuluttajien suosiosta hinnalla. Kouvolassa sijaitseva Puurin Kanala pyrkiikin kulkemaan vastavirtaan. Oman maakunnan alueella tuotteitaan myyvä, pienehkö tila käyttää hyödyksi paikallisuuttaan ja brändiään.

– Pieni toimija pystyy menestymään tässä, kun panostaa laatuun ja erilaisuuteen, selittää tilan isäntä Ari Puuri.

Myös tuotantotapa, lattiakanala, auttaa erottumaan joukosta kaupan hyllyssä.

Paikallisesti toimivat kanalat pyrkivät karsimaan kuluja pitämällä langat mahdollisimman pitkälle omissa käsissä. Puurin tilalle hankittiin pakkauslaitteisto kolmisen vuotta sitten, Lappeenrannassa luomumunia tuottava Kuorttisen luomukanala rakentaa omaa pakkaamoa parhaillaan.

Tuotantoa ilman tukia

Yhteiskunta ei tue munantuotantoa, ja tästä on sovittu alan toimijoiden kesken. Yrittäjä Puuri ei kaipaa nytkään valtiota hätiin.

– Näen, että tuki voi vääristää kilpailua. Ei tuki, vaan terve yrittäminen on kaikkein tärkeintä. Silloin koko tämä siipikarjatalous pysyy terveellä pohjalla, Puuri perustelee.