1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Arvio turvapaikanhakijoista kaksinkertaistui – Sisäministeriö tarvitsee kymmeniä miljoonia lisärahaa

Sisäministeriö tarvitsee kymmenien miljoonien lisämäärärahan saapuvien turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyyn ja heidän ylläpitoon tänä ja ensi vuonna.

turvapaikanhakijat
Irakilaiset lapset Nazanin (tyttö 5v) ja Blind (poika 7v) Arbilin lähistöltä Irakista, Metsälän vastaanottokeskuksessa Helsingissä 26. elokuuta.
Irakilaiset lapset Nazanin (tyttö 5v) ja Blind (poika 7v) Arbilin lähistöltä Irakista, Metsälän vastaanottokeskuksessa Helsingissä 26. elokuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sisäministeriön osastopäällikön Jukka Aallon mukaan pelkästään 15 000 turvapaikanhakijalla lisärahan tarve on 15 miljoonaa euroa.

Niin kutsuttuun vastaanottotoimintaan oli alunperin varattu tänä vuonna 54 miljoonaa euroa. Summaan sisältyy poliisin ja maahanmuuttoviraston tarvitsemat lisäresurssit sekä turvapaikanhakijoiden ylläpito ja mahdollinen maasta poistaminen.

Rahan tarve kasvaa rajusti ensi vuonna. Aalto arvioi, että 15 000 hakijalla vastaanottotoimintaan tarvitaan 68 miljoonan euron lisäsatsaus, budjettiehdotuksessa on varattu 51 miljoonaa.

Sisäministeriö nosti arviotaan Suomeen tänä vuonna tulevista turvapaikanhakijoista jopa 30 000:een. Tarvitaanko lisärahaa saman verran, kun määrä kaksinkertaistuu?

– Ihan noin yksinkertaista se ei ole. Laskemme parhaillaan summaa. Paljon riippuu minkätyyppisiä hakijoita tulee, onko runsaasti lapsiperheitä ja kauanko hakemuksen käsittely kestää. Ensi viikolla hallituksen budjettiriihessä tätä asiaa varmasti mietitään, toteaa hallinto- ja kehittämisosaston päällikkö Aalto.

Sisäministeriön laskelmissa ei ole mukana kotouttamistoimia, koska Suomesta turvapaikan saaneiden jatkotoimet menevät työ- ja elinkeinoministeriön piikkiin.

Lue seuraavaksi