1. yle.fi
  2. Uutiset

Korppujen valmistus kuivahtamassa –  osa jatkaa sitkeästi sämpylän sokeroimista

Huippuvuosina Suomessa toimi toistakymmentä korpputehdasta. Kaikki eivät ole lopettaneet kokonaan, vaan ovat siirtyneet muihin tuotteisiin. Vaikka korput ovat nykyään jääneet leipomoissa lähes sivutuotteeksi, niille riittää kuitenkin kysyntää.

talous
Pertti Leivo näyttää, kuinka linjastolla halkaistuista sämpylöistä tulee korppuja.
Pertti Leivo näyttää, kuinka linjastolla halkaistuista sämpylöistä tulee korppuja.Antti Kettumäki / Yle

Veteliläisessä Leivon korpputehtaassa valmistetaan edelleen myös korppuja omalla nimellä. Koko tuotannosta sen osuus on vain 20 prosenttia.

Loppuosa tuotannosta on pikkuleipiä ja muita tuotteita.

– Korpun myynnissä ei ole suoranaista romahdusta tapahtunut, vaan muut valmistajat tekevät nyt muita tuotteita. Esimerkiksi viime vuonna meillä tuotanto oli plussalla. Suomalaisille maistuvat perinteiset sokeri- ja kanelikorput, kertoo toimitusjohtaja Pertti Leivo.

Mukana on oltava ja koukkuja heiteltävä, muuten he eivät edes kysy tarjouksia

Pertti Leivo

Tehtaalla käytetään raaka-aineena kotimaista vehnää. Viljaa käytettiin viime vuonna 400 000 kiloa. Taikinasta valmistetaan ensin sämpylöitä, jonka jälkeen ne halkaistaan ja sokeroidaan ja paistetaan uudelleen. Korppu on valmis vajaassa kuudessa tunnissa.

– Perinteiset leipomot tekevät itse taikinansa. Kaupoissa vain paistopisteissa myytävänä olevissa tuotteissa käytetään ulkomailta tuotua taikinaa.

Private label- tuotteista käydään kilpailua

Kauppojen valikoimissa on entistä enemmän ketjujen omia tuotemerkkejä. Niiden valmistuksesta käydää kovaa kilpailua. Mikäli huutokaupassa onnistutaan voittamaan kilpailu, niin se saattaa avata ovet myös ulkomaille.

– Me valmistamme tuotteita jo muutamalle tilaajalle. Se on leipureille hyvä asia, koska esimerkiksi SOK:lla on myymälöitä Baltiassa ja Pietarissa ja ne vievät sinne suomalaisia tuotteita.

Kilpailussa voi voittaa tai hävitä. Halvalla ei saa hyvää.

– Olemme olleet monissa huutokaupoissa mukana ja kyllä me olemme muutaman kerran hävinneet virolaisille ja ruotsalaisille valmistajille. Mukana on oltava ja koukkuja heiteltävä, muuten he eivät edes kysy tarjouksia, sanoo Pertti Leivo.

ANTTI KETTUMÄKI

Lue seuraavaksi