Kesäkissoja ei enää oteta: nyt ongelmana ovat puolivillit kissapopulaatiot

Muistatko valistuslauseen: Älä ota kesäkissaa? Valistus on mennyt hyvin perille, sillä löytöeläintaloihin päätyy nykyään kohtalaisen vähän mökkiläisten kesän jälkeen hylkäämiä kissoja. Uudeksi ongelmaksi ovat nousseet leikkaamattomat irtokissat, jotka lisääntyvät holtittomasti.

ilmiöt
Musta kissa tunkee tassua häkin ritilän lävitse.
Jussi Lindroos / Yle

Puolivillejä, hoitamattomia kissapopulaatioita löytyy esimerkiksi ympäri Keski-Suomen maakuntaa jo kymmeniä. Pohjoisen Keski-Suomen alueelta on tänä vuonna loukutettu ja jouduttu lopettamaan jopa 89 kissan populaatio.

Isoja kissalaumoja löytyy pääasiassa kaupunkien ulkopuolelta ja iäkkäämpien ihmisten pihapiireistä. Usein kissa otetaan pitämään jyrsijät kurissa ja sen leikkaamista ja rokottamista pidetään liian kalliina.

Mustavalkea kissa häkissä löytöeläintalossa.
Leppälahteen tuodaan Jyväskylän ja Muuramen alueilta löytöeläimet. Jussi Lindroos / Yle

– Populaatioita on Keski-Suomessa valitettavasti useita. Ongelmatalouksia, joissa on yli kymmenen kissaa, niitä on varmaan useita kymmeniä. Meille asti tulevat tietoon pahimmat tapaukset, joissa voi olla jopa 40–60 kissaa, kertoo Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Maria Ojanperä.

Suurin ongelma kissojen kohdalla on niiden vapaana juoksuttaminen sekä leikkaamatta jättäminen. Vapaasti luonnossa liikkuvat kissat aiheuttavat ongelmia niin ympäristölleen kuin itselleen.

Kissanaaras voi tulla sukukypsäksi jo neljän kuukauden iässä. Sisäsiittoisuus, loistartunnat ja rokottamattomuus aiheuttavat kissoille monenlaisia sairauksia ja epämuodostumia. Ihmisten välinpitämätön suhtautuminen kissojen hoitoon näkyy etenkin Keski-Suomen eläisuojeluyhdistyksessä, jonka sijaisperheissä uutta kotia odottaa tällä hetkellä parikymmentä kissanpentua.

Ojanperän mukaan on vielä pitkä matka siihen, että kissa olisi koiran arvoinen lemmikki.

– Laki määrittää sen minimin, miten eläimet tulee hoitaa mutta siitä on iso askel siihen, mikä on parasta mahdollista hoitoa.

Kuusiviikkoisia kissanpentuja pedissä.
Kissanpennut saavat nopeasti kodin Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen kautta. Riikka Pennanen / Yle

Rakkautta on leikkauttaa, madottaa ja rokottaa

Keski-Suomen kunnissa löytöeläinten hoidon taso on kirjavaa. Lain mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen lemmikkieläinten talteen ottamisesta. Moni kunta ostaa palvelun sieltä mistä sen halvimmalla saa.

Kilpailuttamiseen ei ole yhtenäistä linjaa. Paikan valintakriteerinä kunnassa voi olla vain hinta.

Maria Ojanperä, puheenjohtaja

– Kilpailuttamiseen ei ole yhtenäistä linjaa. Paikan valintakriteerinä kunnassa voi olla vain hinta, jossain toisessa kunnassa saattaa ratkaista myös muut asiat, kuten tilat tai hoitajanammattitaito, Ojanperä sanoo.

Löytöeläinkodissa eläintä säilytetään 15 vuorokautta, jona aikana omistaja voi tulla eläimen noutamaan. Monet löytöeläinkodit tekevät yhteistyötä paikallisten eläinsuojeluyhdistysten kanssa. Monet löytöeläinkodit elävät kädestä suuhun.

– 15 päivän jälkeen yhdistykset voivat ottaa lemmikkejä hoitoonsa ja sitä kautta niille voidaan taata parempi hoito. Eläinsuojeluyhdistyksillä on parempi tilanne ja resursseja hoitaa eläimen terveysasiat parempaan kuntoon.

Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistykseltä hankittaessa kissan hintalappu on 130 euroa. Ennen luovutusta kissa on leikattu, rokotettu ja madotettu.

– Se on vielä halpa hinta. Jos ottaa kissan, jolle ei ole tehty mitään toimenpiteitä, kaikki toimenpiteet tulisivat maksamaan yli 130 euroa. Siihen hintaan ei esimerkiksi kastrointia saa, Ojanperä toteaa.