Pohjois-Norjassa hävitetään kasvatuslohia tartuntataudin vuoksi

Tarttuva kalatauti pakottaa hävittämään jopa lähes kaksi miljoonaa kasvatuslohta Tromssan ja Finnmarkin lääneissä Pohjois-Norjassa. Viime vuosina tautien vuoksi on jouduttu tuhoamaan miljoonia kasvatuslohia. Taudeista ei ole viranomaisten mukaan vaaraa ihmiselle.

luonto
Kassilohikasvattamo Norjan rannikolla, arkistokuva
Kassilohikasvattamo Norjan rannikolla, arkistokuva.Tapio Nykänen / Yle

Norjan valtaisa lohenkasvatusteollisuus kamppailee tarttuvien kalatautien kanssa. Yksi taudeista on lohen anemiatauti ISA.

Norjalainen lohiteollisuusyhtiö Norway Royal Salmon ASA kertoo eilisessä pörssitiedotteessaan, että se hävittää ISA-tartunnan vuoksi Tromssan läänissä olevan laitoksen puoli miljoonaa kasvatuksen alkuvaiheessa olevaa lohta.

Yhtiön mukaan myös sen toisella kasvatuslaitoksella naapuriläänin Finnmarkin puolella epäillään samaa ISA-tautia. Mikäli epäilys varmentuu, yhtiön mukaan toiselta laitokselta hävitetään 1,2 miljoonaa vajaan puolen kilon painoista lohta. Yhtiön mukaan tappiot voivat nousta lähes 3 miljoonaan euroon.

Nyt Tromssassa todettu tarttuva lohen anemiatauti ISA syö Suomen Elintarviketurvallisuusviraston Eviran nettisivujen mukaan kalalta voimat ja se vajoaa pohjalle. Kuolleisuus on Eviran mukaan jopa 80 prosenttia. Suomesta tautia ei ole tavattu.

Myös lohitäit riesana

Tuhoisin ja suurimpia rahallisia tappioita on aiheuttanut PD-virustauti. Elintarviketurvallisuusviraston Eviran mukaan PD aiheuttaa Atlantin lohella vaurioita lihaksissa ja sydämessä sekä kuolioita haimakudoksessa. Kalan ruokahalu laskee, kalasta tulee apaattinen eikä se pysy oikeassa uintiasennossa. Kuolleisuus on 10–50 prosenttia.

Taudit ovat vaivanneet etenkin Norjan etelärannikolla. Pohjoisimmat tautitapaukset ovat Finnmarkista Altan korkeudelta. Norjan viranomaisten mukaan pohjoisessa taudit ovat vaivanneet ajoittain eivätkä ne ole jääneet pysyväksi vitsaukseksi.

Myös suolaisessa merivedessä elävä lohitäi on kasvava ongelma Norjan lohiteollisuudessa. Loista pyritään torjumaan kemikaaleilla. Täit tulevat ajan mittaan vastustuskykyisiksi käytetyille torjunta-aineille ja teollisuus kehittää uusia.

Norjalainen kasvatuslohi on suosittu elintarvike myös Suomessa. Norjan ja Suomen viranomaisten mukaan taudeista tai niiden torjuntaan käytettävistä lääkkeistä ja kemikaaleista ei ole haittaa ihmiselle.