Lisää bilehenkeä urheiluvalmennukseen? – Yhdysvalloissa palkka motivoi valmentajaa

Suomalainen urheiluvalmennus kaipaisi enemmän iloa ja yhteishenkeä. Suomessa ja Yhdysvalloissa valmentaneen Essi Kenttälän mielestä myös valmentajien välisessä tiedonsiirrossa olisi parantamista.

urheilu
Vaasan Telinetaitureiden kilparyhmät ja valmentaja.
Heidi-Maria Harju / Yle

Suomessa noudatetaan monessa urheilulajissa perinteitä ja seuravalmennus nojaa edelleen pitkälti vapaaehtoisuuteen. Palkattujen ammattivalmentajien määrä on vähäinen, kun sitä vertaa esimerkiksi Yhdysvalloissa tapahtuvaan seuravalmennukseen.

Atlantin takana monessa seurassa olevat valmentajat ovat ammattilaisia ja saavat tehdystä työstä palkkaa. Essi Kenttälällä on kokemusta valmennuksesta niin Suomessa kuin Coloradossa, jossa hän on viettänyt yli puolet elämästään viimeisen 20 vuoden aikana.

– Suomessa valmensin uintia kymmenen vuotta ja sitten kun pääsin uintivalmentajaksi Coloradossa, niin en voinut uskoa, että sain siitä rahaa. Oli aina yhtä juhlaa mennä tekemään työtä jota rakastaa, kun siitä tuli palkkaa.

Vaikka Kenttälä olisi tehnyt valmennusta ilmaiseksi, niin palkan saaminen oli iso motivaation kohottaja.

– Halusin olla paras valmentaja, koska se näkyi myös palkassa. Valmentaminen oli todella mukavaa myös sen vuoksi, että urheilijat oli opetettu pienestä pitäen huomioimaan ja kiittämään. Siellä ei lähdetty harjoituksista suu mutrussa.

Tällä hetkellä Essi Kenttälän poika Niklas harrastaa yhdistettyä ja tytär Annika voimistelua. Molempien valmennuksesta maksetaan vuodessa isoja summia.

– Kaikki ylimääräinen raha menee valmennusmaksuihin, mutta me saamme myös sille vastinetta ja valmennuksen laatu on sen mukaista. On monia lajeja, joissa vanhemmat toimivat valmentajina tiettyyn pisteeseen saakka, tehdään talkoita ja puhalletaan yhteen hiileen, sanoo Kenttälä.

Kenttälä asuu Coloradossa Steamboat Springsissä, joka on Yhdysvalloissa talviurheilun ykköspaikka. Pelkästään yhdistettyä harrastaa tässä runsaan 12 000 asukkaan kaupungissa noin 80 nuorta.

Positiivisuutta ja tukemista

Suurimpana erona suomalaiseen valmennukseen Essi Kenttälä näkee urheilijoiden tukemisen, valmentajien positiivisen asenteen ja sen, että valmentajilta vaaditaan paljon. Työ on tarkkaan valvottua, taustat selvitetään ja heiltä otetaan myös sormenjäljet. Turvallisuus on tärkeässä asemassa.

– Kaikissa harjoituksissa valmentajan on oltava aina paikalla, jo verryttelyvaiheessa. Myös kasvatuksellinen puoli on isossa asemassa, sillä heidän tehtävänään on tuottaa hyviä kansalaisia, täsmentää Kenttälä.

Halusin olla paras valmentaja, koska se näkyi myös palkassa.

Essi Kenttälä

Yhdistetyn ja mäkihypyn valmennuksesta Suomesta Coloradoon Kenttälä veisi rauhallisuuden sekä rehellisen ja suoran kritiikin suorituksista. Myös kansainvälinen kokemus ja tietotaito ovat arvokkaita ominaisuuksia suomalaisessa valmennuksessa.

– Omalla pojalla on takana viikonloppuleiri Vuokatissa ja hän on saanut paljon arvokasta oppia, sillä esimerkiksi mäkihypyssä täällä on pitkä historia ja kokemus, joka Steamboatista puuttuu.

Yhdysvaltalaisesta valmennuksesta sekä harjoituksista Kenttälä haluasi tuoda Suomeen yhteishengen, toisten tukemisen ja tiedonkulun.

– Meillä Steamboatissa valmentajilta tieto kulkee toiselle ja tuntuu, että harjoituksissa heillä on aina bileet päällä. Se on yhtä juhlaa ja todella iloista meininkiä, jossa tsempataan toisia ja huomioidaan kaikki tasapuolisesti, kertoo Coloradoon syksyn jälkeen palaava Essi Kenttälä.