Myllymäki sucks! Hämeenlinnan lukiolaiset osoittivat mieltä suurlukiosuunnitelmia vastaan

Satoja opiskelijoita kerännyt mielenosoitus marssitti Hämeenlinnan torille yhtenäisen lukiokansan. Päättäjät toivovat, että jatkossa keskustelussa etsittäisiin myös ratkaisuja.

lukio
Lukiolaisten mielenosoitus Hämeenlinnan torilla
Timo Leponiemi / Yle

Torilla tavataan! hihkaisi eräs Kaurialan lukion käytävällä vastaan kävellyt nuori mies. Sana vapaaehtoisesta mielenosoituksesta oli kiirinyt monen opiskelijan korviin ja moni myös lähti mukaan. Sadat opiskelijat osallistuivat Hämeenlinnan lyseon lukion ja Kaurialan lukion yhteiseen mielenosoitukseen Myllymäkeen suunniteltua jättilukiota vastaan. Banderollit heiluvat ja yhteishenki oli kohdallaan.

Jos viesti olikin kiirinyt opiskelijoiden keskuudessa, niin ainakin osa paikalle kutsutuista päättäjistä olikin sitten enemmän epätietoisia mielenosoituksesta. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki kuuli tapahtumasta puskaradion kautta.

– Itsekin yhteiskunnallisesti aktiivisena ihmisenä pidän tietysti hyvänä, että omia kouluja puolustetaan ja lähdetään oikeasti liikkeelle. Jatkossa olisi hyvä, jos keskustelu siirtyisi pikku hiljaa enemmän asia- ja ratkaisukeskeiseksi.

– En ole myöskään täysin varma siitä, ovatko nämä lukiot nyt tasa-arvoisessa asemassa. Eroja näkyy esimerkiksi tuloksissa. Eriytyvätkö lukiot liikaa tulevaisuudessa, siitäkin voitaisiin keskustella, pohti Iisakki Kiemunki.

Opiskelijat ovat kritisoineet erityisesti sitä, että jättilukion suunnittelua on tehty asianomaisilta pimennossa, ja että lukiolaiset joutuvat peruskoulujen home-ongelmien maksajiksi.

– Aina tällaiset ratkaisut herättävät tunteita ja aina joku torille tulee kuitenkin. Ratkaisuja on etsitty jo monta vuotta, mutta toistaiseksi ei ole keksitty mitä pitäisi tehdä. Ainoastaan se, mitä ei saa tehdä. Kaikki haluavat löytää ratkaisun, josta on vähiten haittaa kokonaisuudelle, päättää Iisakki Kiemunki.

Lisää kuvia ja videoita mielenosoituksesta löytyy Twitteristä tunnisteella #hmlsuurlukio (siirryt toiseen palveluun) ja Yle Hämeen Facebook (siirryt toiseen palveluun)-sivulta.