Turvapaikanhakijoiden paine Pohjois-Suomeen kasvaa – Etelä-Suomeen liikennöivät laivat eivät ota paperittomia kyytiin

Poliisin mukaan järjestelykeskus olisi ainoa ratkaisu hallitsemattomaan tilanteeseen pohjoisessa. Sisäministeriö ei kuitenkaan halua sellaista perustaa.

turvapaikanhakijat
Oulun poliisilaitoksen ovien edessä odotti noin 20 turvapaikanhakijaa.
Oulun poliisilaitoksen ovien edessä odotti perjantaiaamuna noin 20 turvapaikanhakijaa.Risto Degerman / Yle

Turvapaikanhakijoita tulee Suomeen yhä enemmän pohjoisen kautta Ruotsin rajan yli. Oulun poliisipäällikkö Sauli Kuha kertoo, että Suomeen tullaan nyt Ruotsin kautta junilla ja busseilla. Rajanylityspaikka on Haaparannassa.

Turvapaikan hakijoiden määrä etelässä vähenee ja pohjoisessa kasvaa.

Sauli Kuha

– Sain torstaina tiedon siitä, että jotkut Suomenlahdella liikennöivät laivayhtiöt eivät ota paperittomia matkustajia. Se tarkoittaa sitä, että turvapaikan hakijoiden määrä etelässä vähenee ja pohjoisessa kasvaa.

Viranomaisten resurssit alkavat loppua pelkästään Ouluun saapuneiden satojen turvapaikanhakijoiden vuoksi. Oulun vastaanottokeskuksen tiloissa turvapaikanhakijoita on nyt 700 ihmistä.

Lisäksi hätämajoitustiloja on perustettu jo Oulun Sanginjoelle sekä Muhoksen Päivärinteelle. Tällä vauhdilla Ouluun tarvittaisiin uusi noin 150 hengen hätämajoitustila joka viikko.

Myös poliisilaitoksen liikuntahalli hätämajoituskäytössä

Koko kesän ajan Oulun poliisilaitoksen eteen on joka yö kertynyt joukko turvapaikanhakijoita odottamaan virka-ajan alkamista. Perjantaiaamuna oven edessä värjötteli kymmenkunta ihmistä.

– Me emme normaalisti ota vastaan ihmisiä yöllä. Säännönmukaisesti joka ilta yhdeksän aikaan meille tulee parikymmentä turvapaikanhakijaa Torniosta. Heidän tietonsa me olemme pyrkineet käsittelemään saman tien ja siirtäneet vastaanottokeskukseen, kertoo Kuha.

Hän lisää, ettei poliisilla ole mahdollisuuksia ottaa vastaan turvapaikkahakemuksia ympäri vuorokauden.

Oulun poliisipäällikkö Sauli Kuha kertoo, että Oulun poliisilaitoksen liikuntahallista on nyt järjestetty tilaa turvapaikanhakijoile, joita vastaanottokeskus ei voi vielä ottaa.

Emmehän me heitä kadulle voi työntää. On ihmisarvoisen käsittelyn perusvaatimus, ettei ketään jätetä pakkaseen.

Sauli Kuha

– Emmehän me heitä kadulle voi työntää. On ihmisarvoisen käsittelyn perusvaatimus, ettei ketään jätetä pakkaseen. Tämä on erittäin poikkeuksellista, että Suomessa poliisi aukaisee ovensa, jotta edes jokunen näistä ihmisistä saadaan sisälle.

Kuha kuvailee poliisin Oulussa avaamia tiloja hätämajoituksen hätämajoitukseksi.

Oulusta vedottu jo sisäministeriöön

Oulun poliisipäällikön Sauli Kuhan mukaan ainoa kestävä ratkaisu asiassa on erityisen järjestelykeskuksen perustaminen. Se edellyttäisi sisäministeriön päätöstä.

– Vetosimme torstaina ministeriöön järjestelykeskuksen perustamiseksi yhdessä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johtajan Terttu Savolaisen ja Oulun vastaanottokeskuksen johtajan Sirpa Kansanahon kanssa.

– Sinne saataisiin tänne Ruotsin kautta saapuvat katon alle ja lämpimään. Muutaman sadan hengen kapasiteetti voisi riittää, kertoo Kuha.

Kuha uskoo, että kun sääolot muuttuvat ja pakkaset alkavat, tilanne muuttuu kestämättömäksi.

Ministeriö ei pidä järjestelykeskusta tarpeellisena

Sisäministeriö ei Kuhan mukaan kuitenkaan syttynyt ajatukselle.

Kysymys on poliittisesta tahdosta.

Sauli Kuha

– Ministeriö ei ollut halukas tällaiseen järjestelyyn, vaan toimeksianto oli, että meidän pitää tehostaa toimintaa ja näin me nyt yritämme tehdä.

Ilman järjestelykeskusta Ouluun tulevat turvapaikanhakijat saapuvat kaikki kaupunkiin poliisilaitoksen kautta. Vastaanottokeskus ei ota vastaan turvapaikanhakijoita, jos heitä ei ole tunnistettu ja kirjattu poliisin tietojärjestelmiin.

Kuha peräänkuuluttaakin kuntia ja valtiovaltaa tekemään nopeammin päätöksiä turvapaikanhakijoiden majoitustiloista.

– Tilaahan kyllä on. On kouluja, kolmannen sektorin tiloja ja kaikenlaisia halleja. Kysymys on poliittisesta tahdosta, Kuha sanoo.