Kanadalaiset yhdistetyn miehet treenaavat Suomessa: "Ilma on niin puhdasta"

Oppia haetaan suomalaisvalmentajan opastuksella niin Kuusamon, Kuopion kuin Lahdenkin mäistä. Tavoitteena on saada joukkue kasaan Lahden 2017 MM-kisoihin.

urheilu
Nathaniel Mah yhdistetty Lahden mäkikeskus
Nathaniel Mah tähyää jo Lahden MM-kisoihin 2017Juha-Petri Koponen

Suksien suhina kuuluu Lahden normaalimäen muoviladulta, kun kanadalainen nuori mies lähtee ilmojen teille. Mäkikatsomosta kollegansa suoritusta kommentoi Nathanien Mah, joka haluaisi myös suksille, mutta polkupyörällä kaatumisesta johtuva loukkaantuminen on pitänyt miehen jo vuoden päivät sivussa mäestä.

– Mietin jo urani lopettamista kunnes Jouni tuli meille valmentajaksi ja olemme kaikki saaneet uutta intoa.

Lahtelainen mäkivalmentaja Jouni Kähkönen muutti puoli vuotta sitten Calgaryyn ja otti Kanadan yhdistetyn urheilijat hoteisiinsa. Tähtäimessä on saada edustus joukkuekisaan Lahden 2017 MM-kisoihin.

– Yksilöitten kohdalla voidaan saada helpostikin tulosta aikaiseksi mutta joukkueena kyseessä iso savotta.

Suomi tarjoaa kanadalaisille huomattavasti helpommin saavutettavissa olevat harjoituspaikat. Lähin kesäkäytössä oleva mäki löytyy Park Citystä Utahista, jonne Calgarystä kestää ajaa yli puoli vuorokautta. Suurkaupungissa kesäharjoittelu on muutoinkin hankalaa.

– Lahdessa on loistavat mahdollisuudet rullahiihtoon kun pyöräteitä on joka lähtöön. Kanadassa ei edes saa rullahiihtää pyöräteillä, kertoo Kähkönen.

Suurkaupungin kasvatti kehuu myös Lahden ilmaa.

– Ilma täällä on huomattavasti puhtaampaa kuin Calgaryssä.

Kulttuuria, tuulitunnelia ja isoa mäkeä

Kanadan joukkue harjoittelee niin Lahdessa, Kuusamossa kuin Kuopiossa. Lisäksi ohjelmassa oli päivä tuulitunnelissa Espoon Otaniemessä.

– Se oli todella hyödyllistä. Tuulitunnelissa kaikki tapahtuu ikään kuin hidastetussa elokuvassa ja virheet on helppo havaita ja korjata, kehuu Nathaniel Mah.

Kanadassa ei edes saa rullahiihtää pyöräteillä.

Jouni Kähkönen

Vaikka leirissä on luonnollisesti kyse urheilijoiden suorituskyvyn ja taitojen kehittämisestä, tavoitteena on myös tutustua tulevaan kisa-areenaan ja ylipäätään suomalaiseen kulttuuriin.

– He ovat olleet aiemmin Keski-Euroopassa mutta Pohjoismaat ja Suomi on uusi paikka. Tämä on hyvä tapa tehdä suomalaista kulttuuria tutuksi ja samalla urheilijat pääsevät tutustumaan erilaisiin mäkiin, valmentaja Jouni Kähkönen toteaa.

Lahden iso mäki on remontissa ja joukkueen toiveena onkin saada isoja lentoja alle Kuusamossa.

– Siellä on mahdollisuus hypätä pitkiä hyppyjä ja tulevaisuudessahan heillä siellä edessä myös maailmancupin kisoja, joten leiri toimii myös tutustumisena Rukan olosuhteisiin.

Äiti ja isä maksoivat lentolipun

Kanadan yhdistetyn joukkueeseen kuuluu Nathaniel Mahin lisäksi Rogan Reid ja Matthew Polz. Lajin muut kanadalaisharrastajat voi laskea kahden käden sormin.

– Tällä hetkellä Kanadassa on vain kaksi paikkaa missä yhdistettyä harrastetaan. Kun ajattelee, että Kanada on valtava maa ja pelkästään Albertan osavaltiossa on lähes Suomen verran asukkaita, niin onhan laji jäänyt valitettavan pieneksi, myöntää Kähkönen.

Kun näkyvyys ja harrastajakunta on pientä, Kanadassa yhdistetyssä ei liiku myöskään suuret tuet tai sponsorirahat. Leirin rahoitukseen on saatu tukea muutamalta suomalaisyritykseltä, osan kuluista maksavat urheilijat itse.

Tilanne on välillä ollut aika tuskastuttava kun kukaan ei tunne yhdistettyä.

Nathanien Mah

– Vanhemmat maksoivat lentolippuni tänne, kertoo Nathaniel, joka yrittää urheilla täysipäiväisesti, mutta käy samalla osa-aikaisesti töissä.

"Sanon vain olevani mäkihyppääjä"

Yhdistetyn urheilijat ovat tunteneet itsensä oudoiksi, vaikka esimerkiksi mäkihypyssä Kanadalla on perinteitä ja menestystäkin.

– Tilanne on välillä ollut aika tuskastuttava kun kukaan ei tunne yhdistettyä. Kun joku kysyy, sanoin vain olevani mäkihyppääjä, sillä säästyy ylimääräiseltä selittämiseltä, naurahtaa joukkueen konkari, Nathaniel Mah.

Nathanielin vamma estää täysipainoisen harjoittelun ja mäkeen pääsy on edelleen arvoitus. Tähtäin on kuitenkin selvä, Lahdessa annetaan kaikki niin ladulla kuin mäessä.

– Henkilökohtaisessa kisassa pääsy 10 parhaan joukkoon on aina ollut unelma, mutta yhtä tyytyväinen olisin 30 parhaan joukossa.