Näyttämöllä ei enää pala oikea tupakka – korvikkeena allergiatestattu yrttisavuke

Teatterin näyttämöllä on perinteisesti poltettu tupakkaa, sillä se kuuluu olennaisena osana monen näytelmän aikakauteen. Nykyään vallitseva kielteinen suhtautuminen tupakanpolttoon ei välttämättä vaikuta käsikirjoituksiin, mutta korvikkeita on jouduttu etsimään terveellisemmistä valmisteista.

Kotimaa
Iäkäs mies tupakoi.
Mario Guzman / EPA

Porin teatterin lavalla poltetaan jälleen tänä syksynä yrttisavukkeita. Ne ovat korvanneet perinteiset tupakat, joita ei enää esityksissä hyväksytä.

– En ole moneen vuoteen kuullut, että tupakkaa poltettaisiin lavalla. Tämä on aikaa sitten hyväksytty yleiseksi käytännöksi, kertoo Porin teatterin johtaja Patrik Drake.

Draken mukaan yrttisavukkeet ovat terveellisempi vaihtoehto, mutta tupakan tavoin nekin voivat olla haitallisia.

– Eihän mitään pitäisi ohjeiden mukaan polttaa ja savun hengittäminen voi olla haitallista. Näyttelijöiden ei ole ainakaan tarkoitus vetää sitä keuhkoihinsa asti. He vain esittävät polttavansa.

Allergisetkin huomioidaan

Yleisöllä ei Patrik Draken mukaan ole syytä huoleen. Yrttisavukkeet ovat allergiatestattuja ja niiden haitat on minimoitu.

– Uskon savulle herkkien huomaavan, että kyseessä ei ole tupakka. Ehkä se rauhoittaa heidät ajattelemaan, ettei tämä nyt niin vaarallista ole. Täysin hajusteettomiakin esityksiä toki järjestetään yleensä kerran kaudessa, jos niille on tarvetta, Drake kertoo.