Hyppää sisältöön

SS-upseerin roolistaan kehuttu Tommi Korpela: "Tuli mahdoton olo kun veti univormun päälle"

Runsaasti julkisuutta saanut kotimainen Kätilö-elokuva on saanut kriitikoilta vaihtelevan vastaanoton. Näyttelijöistä vankileirin päällikköä esittänyttä Tommi Korpelaa on kuitenkin kehuttu.

Tommi Korpelan koki väristyksiä laittaessaan Titovkan vankileirin komendantin asun päälle. Roolihamo Gödel heräsi henkiin. Kuva: Solar Films

Antti J. Jokisen perjantaina ensi-iltaan tulleessa Kätilö-elokuvassa nähdään karismaattinen suomalainen näyttelijä Tommi Korpela natsiupseerin roolissa. Suoritusta edesauttoi noin parinkymmenen kilon painon pudottaminen.

Henkiin Titovkan vankileirin komendantti Gödelin hahmo heräsi viimeistään siinä vaiheessa, kun Korpela sai vetää ylleen upseerin univormun.

– Kun sen univormun veti päälle niin tuli ihan… ihan mahdoton olo. Kun katsoin itseäni peilistä niin kauhistutti. Sellainen on niin vahvasti alitajunnassa, näyttelijä kuvailee.

Ei ollut mitään syytä esittää absoluuttista pahaa

Tommi Korpela

Sotavankileirien sadistiset johtajat ovat elokuvien kliseemäisintä kuvastoa. Ohjaaja Jokinen ja näyttelijä Korpela halusivat kuitenkin saada pahan ilmentymään jotain syvempääkin.

Sen elokuvan nähneet kriitikotkin ovat huomanneet.

– Korpela on hypännyt SS-upseerin saappaisiin uskottavasti, kirjoitti Episodi-lehden Jussi Huhtala.

– Korpela on vakuuttava hahmo vankileirin komendanttina, noteeraa Pertti Avola Helsingin Sanomissa.

– Sivuhenkilöistä painuvat parhaiten mieleen Tommi Korpela kohtaloonsa alistuvana natsiupseerina… arvioi Ilta-Sanomien Tarmo Poussu.

Ohjaajalla oli omat keinot opastaa näyttelijöitä

– Ei ollut mitään syytä esittää absoluuttista pahaa, koska en edes sellaisen olemassaoloon usko. Kaikella on syynsä, Korpela kuittaa roolihahmonsa.

Näyttelijä onnistuu valokankaalla samaan jopa itse pääparia uskottavamman suhteen kätilö Helenaa esittävään Krista Kososeen. Kaksikon välillä salamoi.

– Minun hahmoni puolelta se on jopa ihastumista ja samalla kunnioitusta sitä naisen rohkeutta kohtaan. SS-upseeriin tekee vaikutuksen ihminen, jolla on vielä moraalia jäljellä.  Jonkinlainen muutos siinä miehessä siinä kohtaan tapahtuu.

Nyt on paljon ihmisiä, jotka tarvitsisivat apua vuorostaan meiltä

Tommi Korpela

Kätilö-elokuvan tähdet kehuvat ohjaaja Antti Jokisen ymmärrystä näyttelijän työtä kohtaan.

Korpela tietää kuinka liian usein suomalaisilta ohjaajilta tulee ”kryptisiä neuvoja, josta ei ymmärrä hölkäsen pöläystä, mutta joille nyökkäillään.”

Antti Jokisella oli oma tapansa tehdä tahtonsa näyttelijöille selväksi. Tommi Korpelakin alkoi noin puoli vuotta ennen Liettuassa tehtäviä vankileirikuvauksia saada sähköpostiinsa valokuvia ja lyhyitä videoklippejä.

Niistä piti katsoa kuinka roolihenkilöt ilmeilivät, liikkuivat tai puhuivat.

– Monista, monista elokuvista oli otteita. Niistä sirpaleista oli apua näyttelijöille, sillä ne herättivät aina mielikuvia ja ajatuksia.

Pakolaisaalto muistuttaa suomalaisia historiastaan

Tähtinäyttelijät ja ohjaaja kierisivät elokuussa paljon Suomea markkinoimassa elokuvaa ennakkoon.

Samaan aikaan kuumeni turvapaikanhakijoiden tilanne Euroopan rajoilla. Toimittajat alkoivat tenttaamaan näyttelijöitä elokuvan ja todellisen elämän yhteyksistä.

Tommi Korpelakin havahtui huomaamaan, kuinka Kätilö puhuu sattumalta samasta asiasta, sodasta ja se kauheuksia pakenevista ihmisistä.

– Me suomalaiset olemme aikoinaan tarvinneet paljon apua ja meitä on myös autettu. Elokuva keskustelee siis nykytilanteenkin kanssa.

Korpelan toivookin, että Kätilö-elokuva syventäisi myös nykynuorten ymmärrystä Suomen lähihistoriasta ja puhuttelisi heitä.

– Sillä nyt on paljon ihmisiä, jotka tarvitsisivat apua vuorostaan meiltä.