Elokuvanäytöksiä ilmaiseksi ympäri kaupunkia – Elokuvapäivä hemmottelee turkulaista leffayleisöä

Turussa järjestetään Suomen ensimmäinen Elokuvapäivä-tapahtuma. Yhtenä tavoitteena on pitää yllä kiinnostusta suomalaista elokuvaa kohtaan. Kotimainen elokuva on kerännyt tänä vuonna jo 1,6 miljoonaa katsojaa.

Kotimaa
Helena (Krista Kosonen) ja Johannes (Lauri Tiilikainen).
Helena (Krista Kosonen) ja Johannes (Lauri Tiilikainen).Solar Films

Turussa hellitään syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna elokuvien ystäviä. Elokuvakaupunki Turku ry järjestää lauantaina yhteistyökumppaniensa kanssa Elokuvapäivä-tapahtuman, jossa esitetään elokuvia pääosin ilmaiseksi.

Muille paikoille voi vain saapua paikalle, mutta Kauppatorille tarvitaan pääsylippu.

Teija Raninen

– Haluamme kannustaa ihmisiä katsomaan elokuvia yhdessä. Elokuvapäivä on ensimmäinen ajatuksemme siitä, miten tarjotaan seudun asukkaille maksuttomia elokuvanäytöksiä, kertoo elokuvakomissaari Teija Raninen.

Elokuvapäivän ainoa maksullinen elokuva on Antti J. Jokisen ohjaama Kätilö, joka esitetään Turun Kauppatorilla lauantai-illan päätteeksi.

– Näytös on maksullinen, koska elokuva tuli elokuvateattereihin vasta perjantaina, Raninen selvittää.

Elokuvapäivä päättyy Kauppatorin näytöksiin

Elokuvapäivänä esitetään filmejä eri puolilla Turkua. Näytöksiä pääsee seuraamaan monien yritysten ja yhdistysten tiloissa sekä yksityisten ihmisten kodeissa. Ensimmäinen näytös pyörähtää käyntiin kello 12 ja viimeinen elokuva esitetään kello 23 alkaen.

Leffat pyörivät kelistä huolimatta. Meille on sanottu, että ulkoilmanäytöksissä ei koskaan sada vettä.

Teija Raninen

Tapahtuma huipentuu Kauppatorille, jossa näytetään Kätilö-elokuvan lisäksi Dome Karukosken ohjaama Mielensäpahoittaja.

– Muille paikoille voi vain saapua paikalle, mutta Kauppatorille tarvitaan pääsylippu. Mielensäpahoittajaan saa lippuja Kauppahallin Lippiksestä. Kätilöön voi puolestaan ostaa lippuja Finnkinon teatterista tai verkkokaupasta.

– Kätilöä varten pitää myös hommata liput etukäteen, Raninen huomauttaa.

Kauppatorille saapuu myös molempien elokuvien tekijöitä. Ohjaaja Dome Karukoski ja tuottaja Markus Selin avaavat Mielensäpahoittajan ilmaisnäytöksen.

Selin on mukana avaamassa myös Kätilö-elokuvaa yhdessä ohjaaja Antti J. Jokisen ja päärooleissa nähtävien Krista Kososen ja Lauri Tilkasen kanssa.

"Leffat pyörivät kelistä huolimatta"

Turun Kauppatorille rakennetaan elokuvanäytöksiä varten aidattu alue, joka vetää noin 2 000 katsojaa. Elokuvien katsojamäärät merkitään virallisiin tilastoihin.

– Mielensäpahoittaja on menossa juuri yli 500 000 katsojan rajan. Nämä 2 000 menevät sinne rekisteriin, Raninen kertoo.

Turussa syyskuu on alkanut sateisissa merkeissä. Teija Raninen kuitenkin vakuuttaa, että Kauppatorin näytökset esitetään.

– Leffat pyörivät kelistä huolimatta. Meille on sanottu, että ulkoilmanäytöksissä ei koskaan sada vettä, hän naurahtaa.

– Kannattaa pukeutua lämpimästi. Kun elokuva alkaa kello 23 ja päättyy siinä yhdeltä yöllä, niin siinä on lämpökin jo vähän laskenut. Sateella pitää pukea sadetakki ylle, koska näytökseen ei voi ottaa sateenvarjoa, Raninen opastaa.