Itävallassa autoilijoita kehotetaan hakemaan turvapaikanhakijoita pois Unkarista

Aktivistit houkuttelevat Facebookissa ihmisiä lähtemään sunnuntaina Wienistä Unkariin hakemaan turvapaikanhakijoita turvaan. Jo ainakin 2 400 ihmistä on ilmoittautunut mukaan.

Ulkomaat
Maahanmuuttajia Budapestin Keleti-rautatieaseman edustalla 1. syyskuuta.
Maahanmuuttajia Budapestin Keleti-rautatieaseman edustalla 1. syyskuuta.Attila Kisbenedek / AFP / Lehtikuva

Itävallassa ainakin 2 400 ihmistä on liittynyt Facebook-kampanjaan (siirryt toiseen palveluun), jonka tavoitteena on järjestää Unkarista pois pyrkiville turvapaikanhakijoille autokyytejä.

– Itävallan ja Saksan hallitukset sekä EU seuraavat toimettomina, kun ihmisten täytyy kestää Budapestin kaduilla kauhistuttavia oloja ilman riittäviä tarvikkeita, aloitteen takana olevat kirjoittavat.

He pyrkivät järjestämään linja-autojen ja henkilöautojen saattueen, joka hakisi turvapaikanhakijat Unkarista. Yksityisautoilijoita kehotetaan tulemaan sunnuntaina tapaamispaikalle Wieniin ja lähtemään Unkariin, jotta mahdollisimman monta ihmistä saataisiin tuotua Itävaltaan tai Saksaan.

Kampanjan taustalla on Unkarin päätös keskeyttää junaliikenne länteen, kun tuhannet turvapaikanhakijat tulivat asemille päästäkseen Itävaltaan ja Saksaan meneviin juniin. Unkari on jo päivien ajan estänyt turvapaikanhakijoiden pääsyn juniin, ja perjantaina sadat ihmiset päättivät lähteä kävellen Budapestista kohti 175 kilometrin päässä olevaa Itävallan rajaa.

Neljä aktivistia pidätettiin Budapestissa

Budapestissa pidätettiin perjantaina neljä itävaltalaista, joiden väitetään aikoneen antaa turvapaikanhakijoille kyydin Itävaltaan. Tästä voisi seurata jopa viiden vuoden vankeustuomio, mutta ulkomiisteri Peter Szijjarton mukaan aktivistit vapautetaan pian.

Szijjarto sanoo, että tilanne on vaikea eikä ihmisten pitäisi tulla pahentamaan sitä.

Itävallan viranomaisten mukaan laittoman maahanmuuton tukeminen on Itävallassa rikos, josta voi seurata jopa 5 000 euron sakko. Aktivistit pitävät tempaustaan kuitenkin laillisena.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset