Isis on räjäyttänyt useita hautatorneja muinaisessa Palmyrassa

Isis valtasi Palmyran rauniokaupungin Syyrian hallituksen joukoilta toukokuussa. Se on aiemmin räjäyttänyt Baalshaminin ja Baalin temppelit Palmyran alueella.

Palmyran rauniokaupunki vuonna 2009. Kuva: Christophe Charon / AFP / Lehtikuva

Ääri-islamistinen Isis jatkaa muinaiskaupunki Palmyran tuhoamista Syyriassa. Syyrian viranomaisten mukaan se on räjäyttänyt seitsemän hautatornia, jotka oli rakennettu vuosina 44–103. Niiden joukossa oli kolme alueen parhaiten säilynyttä hautatornia.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on tuominnut Palmyran hävittämisen sotarikoksena. Unescon mukaan Palmyran hautatornit kuuluvat alueen hautamonumenttien vanhimpiin ja omalaatuisimpiin.

Ne ovat monikerroksisia hiekkakivirakennuksia, jotka kuuluivat alueen rikkaimmille perheille. Ne symboloivat Palmyran vaurautta ensimmäisellä vuosisadalla, jolloin se hallitsi karavaanikauppaa niin idästä kuin lännestäkin.

Isis valtasi Palmyran rauniokaupungin Syyrian hallituksen joukoilta toukokuussa. Se on aiemmin räjäyttänyt Baalshaminin ja Baalin temppelit Palmyran alueella. Palmyrassa on vielä pystyssä joitakin merkittäviä monumentteja, kuten suuri amfiteatteri Nabun temppelissä.

Muinainen Palmyra on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1980, ja sen temppelit ja pylväskäytävät ovat kuuluneet Lähi-idän tärkeimpiin nähtävyyksiin.