1. yle.fi
  2. Uutiset

Avaruuspuku, joka puristaa oikeasta paikasta

"Astrojuutti" vei kiertoradalle mukanaan uutta muotia, joka saattaa auttaa tuleviakin avaruuslentäjiä välttämään ammatin varjopuolen eli selkäkivut. Avaruuteen perjantaina lennätetyllä tanskalaisella on tehtävä: bodaus painottomassa tilassa.

tiede
skinsuit avaruuskerrasto esa
Kuvassa avaruuskerrastoa kokeilee Maan harjoitusolosuhteissa tanskalaisen lentäjän työtoveri, Thomas Pesquet Ranskasta. Esa

Euroopan avaruusjärjestö Esa kokeilee uusimman avaruuslentäjän Andreas Mogensenin yllä uudenlaista pukua. Välittömästi tanskalaisen avaruusvierailun ensimmäisenä päivänä Mogensenin pituus mitattiin, kertoo Esa (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuillaan – maankamaran tapaan seinää vasten seisottamalla. Avaruudessa työskennelleiden tiedetään kasvaneen komennuksen aikana peräti seitsemän senttimetriä pituutta, mutta uutuuspuvun on tarkoitus estää kasvuhyppäys.

Andreas Mogensen telakoitui kansainväliselle ISS-avaruusasemalle perjantaina kahden muun lentäjän kanssa ensimmäisenä tanskalaisena. Mogensenin alkumitat tarvitaan heti sen arvioimiseksi, pystyykö uusi Skinsuit-asu estämään avaruuslentäjillä harmillisen yleisiä selkäkipuja. Painottomuus saa selkärangan venymään, mikä aiheuttaa tavallisesti särkyä. Maahan palatessaan avaruuslentäjät palaavat maamittoihinsa.

Esan mukaan uusi puku on suunniteltu puristamaan kehoa olkapäistä jalkoihin samalla vahvuudella kuin Maan vetovoima. Kyseessä ei ole se kuplakypäräinen teekkarihaalari, jota käytetään avaruuskävelyillä, vaan eräänlainen painottomuuskerrasto.

– Puvun pitää olla tiukkaan istuva mutta mukava, ja samalla luoda oikean verran painetta oikeisiin paikkoihin, Esa selitti (siirryt toiseen palveluun)kesäkuussa verkkosivuillaan.

Salihommia tieteen nimissä

Mogensenin on myös kerättävä lihaksistaan tietoa avaruusasemalle asennetussa kuntopenkissä.

Avaruuslennon aikana kehon lihasvoima vähenee, minkä syitä tutkijat selvittävät pitkäkestoisten komennusten ja kaupallisen avaruusmatkailun tarpeisiin. Avaruuskuntopenkki antaa tarkkaa tietoa lihastyön nopeudesta ja voimasta kyynärpään tai polven ojentuessa ja koukistuessa.

– Andreaksen ja hänen jälkeensä tulevien avaruuslentäjien epäonneksi laitteisto antaa lihaksille pieniä sähköshokkeja, jotta voima hahmotetaan paremmin. Kaikki tämä tieteen nimissä, Esa perustelee.

Astronauttien pituuskasvu ei ole aiheuttanut valtavia ongelmia, mutta pientä säätöä kylläkin, kerrotaan Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan (siirryt toiseen palveluun)sivuilla.

Myös amerikkalaislentäjät ovat toisinaan matkustaneet venäläisillä Sojuz-aluksilla, joissa on ollut kosmonautteihin pätevät tiukat pituusrajat. Yhdysvaltojen piti pyytää Venäjää säätämään Sojuzin penkit pidemmälle amerikkalaismiehistölle, kun alus valittiin ISS-avaruusaseman hätäpoistumisalukseksi.

Lue seuraavaksi