1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

USA kovisteli Kiinaa devalvoinnista

Maailman talouspäättäjät ovat kerääntyneet Ankaran G20-kokoukseen aikana, jona maailmantalous ja erityisesti kehittyvät maat järkkyvät. Yhdysvaltain valtiovarainministeri kohdisti Kiinaan poikkeuksellisen kovaa kieltä.

talous
G20-ryhmän valtiovarainministerit ja työministerit yhteiskuvassa Turkin Ankarassa.
G20-ryhmän valtiovarainministerit ja työministerit yhteiskuvassa Turkin Ankarassa.EPA

Yhdysvallat painosti perjantaina Kiinaa viestimään paremmin rahapolitiikastaan ja välttämään kilpailuasetelmia heilauttavia devalvaatioita. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Jacob Lew kertoi Kiinan-kollegalleen alkaneessa G20-kokouksessa, että maan pitäisi antaa juaninsa olla ja pidättäytyä valuuttakurssin vääristämisestä saadakseen kilpailuhyötyä vientiteollisuudelleen.

Poikkeuksellisen väkevässä lausunnossa ministeri Lew huomauttaa odottavansa Kiinalta merkkiä, että se antaa markkinavoimien ajaa valuuttaa "ylös samoin kuin alaskin".

Kiina devalvoi juania elokuussa yllättäen lähes kaksi prosenttia. Toimi on herättänyt huolta Kiinan talouden sakkaamisesta. Kiinalaispelot ovat aiheuttaneet pörssiryminää pitkin maailmaa sekä jyrkkää öljyn hinnan laskua.

Kiinan ohella markkinat säikkyvät Yhdysvaltain keskuspankin tulevia ratkaisuja. Yhdysvaltain talous on kohentunut, millä perusteella keskuspankki saattaisi nostaa ohjauskorkoa kahden viikon päästä koittavassa kokouksessaan. Koronnousu todennäköisesti tahmentaisi rahan liikkumista. Se puolestaan olisi huono uutinen Brasilian ja Venäjän kaltaisille, syvän taantuman kehittyville talouksille.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi