Unkarista päästettyjen etujoukko saavutti Itävallan märkänä mutta iloisena

Unkari sanoo, että bussikuljetus rajalle on poikkeus. Unkariin on kuitenkin tulossa yhä enemmän syyrialaisia, afgaaneja ja irakilaisia, jotka haluavat kulkea sen poikki Itävaltaan ja edelleen Saksaan.

turvapaikanhakijat
Itävaltalainen poliisi ohjaa turvapaikanhakijoiden jonoa sateessa ja pimeässä.
Huopiin kääriytyinen turvapaikanhakijoita tuli yön mittaan sateessa Unkarin puolelta Itävaltaan. Herbert P. Oczeret / EPA

Noin neljä tuhatta turvapaikanhakijaa on saapunut aamuyön ja aamupävän aikana Unkarista Itävaltaan. Itävallan poliisi arvioi, että lauantai-iltaan mennessä määrä kasvaa jopa kymmeneen tuhanteen.

Unkari järjesti turvapaikanhakijoille busseja Itävallan rajalle myöhään perjantaina. Sitä ennen Itävalta oli ilmoittanut, että se ja Saksa ottavat Unkarista pois pyrkivät vastaan humanitaarisista syistä ja auttaakseen EU-naapuriaan.

Monet Unkarin pääkaupungin Budapestin rautatieasemalla odottaneista ihmisistä olivat jo lähteneet moottorimielle jalan. Uupuneita ihmisiä poimittiin busseihin matkan varrelta, kun Itävallan liittokansleri Werner Faymann oli ilmoittanut päätöksestä, jonka hän oli tehnyt saksalaisen virkasisarensa Angela Merkelin kanssa.

Rankkasateessa rajalle päässeiden tunnelmia kuvaillaan riemukkaiksi väsymyksestä huolimatta. Heitä vastaanottamassa ja vettä, hedelmiä ja kuumaa teetä tarjoamassa oli Itävallan Punaisen ristin vapaaehtoisia työntekijöitä.

Rajakaupungista Nickelsdorfista matkan jatkuu Wieniin kahdella junalla ja useilla kaksikerroksisilla busseilla. Osa busseista saattaa ajaa suoraan Saksaan, sanoo rajaosavaltion Burgenlandin poliisipäällikkö Hans Peter Doskozil.

Pitkän matkan loppu häämöttää, perässä yhä suurempi joukko

Tulijat ovat pääasiassa Syyriasta, Afganistanista ja Irakista. Monet olivat viettäneet kuukausia Turkin pakolaisleireissä, taittaneet pitkän matkan veneellä, junalla tai jalan Kreikan tai Balkanin halki ja ryömineet Unkarin pystyttämän piikkilanka-aidan alitse tullakseen Budapestiin. Sieltä viranomaiset eivät kuitenkaan päästäneet heitä päiviin eteenpäin. Useimpien tavoitteena on Saksa.

Unkarin hallituksen edustajan mukaan bussikuljetukset Itävallan rajalle ovat poikkeus, jolla Unkari haluaa turvata liikenteensä sujumisen. Pääsääntöisesti Unkari jatkaa EU-sääntöjen noudattamista eli edellyttää turvapaikkaa hakevien rekisteröitymistä siellä, missä he ensi kertaa astuvat EU:n alueelle, Zoltan Kovacs sanoo.

Budapestin Keletin rautatieasema, jossa tuhannet turvapaikanhakijat olivat odottaneet päiväkausia, oli lähes tyhjä, kun perjantai vaihtui lauantaiksi. Unkarissa perjantaina hyväksytyn lain tarkoituksena on sinetöidä eteläraja uusia tulokkaita vastaan syyskuun puolivälistä alkaen, mutta etelästä pohjoiseen matkalla olevien määrä ja paine ennakoivat toista.

Lähteet: Reuters, AP, AFP