Arkkipiispa: Myötätunto on herännyt – "Hädässä olevan uskontoa tai kansallisuutta ei kysytä"

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan turvapaikanhakijoiden torjuminen uskonnon perusteella osoittaa vastuuttomuutta. Turvapaikanhakijoita pitää ottaa vapaaehtoisesti jopa enemmän kuin Suomen takaanjako edellyttää. Seurakunnat voisivat käyttää majoitukseen tyhjillään olevia leirikeskuksia.

Kotimaa
Arkkipiispa Kari Mäkinen
Arkkipiispa Kari MäkinenYle

Evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen pitää Suomeen tulossa olevia turvapaikanhakijoiden määriä melko pieninä.

– Se mitä Euroopassa tapahtuu, pienet heijastukset tulevat tänne ja ajettelen, että meillä on mahdollisuudet ottaa vastaan enemmänkin, arkkipiispa Mäkinen kommentoi, Ylen Aamu-tv:ssä.

Arkkipiispa on huomannut, että suomalaisten keskuudessa on paljon valmiutta ja halukkuutta lähteä vapaaehtoisesti huolehtimaan turvapaikanhakijioiden sijoittamisesta. Hänen mukaansa ihmiset ovat lähteneet kotimaastaan pakon edessä ja hädässä.

Tulijoita ei arkkipiispan mukaan pidä missään nimessä valikoida uskonnon perusteella, kuten perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on vaatinut.

– On käsittämätöntä edes ajatella näin. Hädässä olevan uskontoa tai kansallisuutta ei kysytä. Jokainen ihminen on yhtä arvokas ja merkityksellinen ja tarvitsee samalla tavalla turvaa, arkkipiispa kertoo.

Arkkipiispan mukaan Euroopan unionin maiden välisessä taakanjaossa olisi hyvä toimia vapaaehtoisesti. Vapaaehtoinen jako tarkoittaa myös Suomen osalta sitä, että otetaan enemmän kuin taakanjaossa on laskettu. Suomen taakanjaon osuus on nyt arvioitu 30 000 turvapaikanhakijaan.

Myös seurakunnat voisivat osallistua nykyistä enemmän turvapaikanhakijoiden sijoittamiseen. Seurakuntien pitäisi käyttää muun muassa leirikeskuksia väliaikaisina majoitustiloina.