1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Privet! Niin makaa kuin petaa, sanoo Venäjä länsimaille pakolaiskriisistä

Venäjällä pakolaiskriisistä puhutaan Euroopan ongelmana. Katsotaan, että länsimaat ovat itse aiheuttaneet pakolaistulvan ja että sen seurauksena EU ajautuu poliittiseen hajaannukseen, kirjoittaa Kerstin Kronvall Moskovasta.

Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall Kuva: Yle

Viikonloppuisin mikään tilaamistani paperilehdistä ei ilmesty. Siksi piti oikein ottaa esille eiliset lehdet uudestaan, kun epäilin, etten ollut huomannut kaikkea pakolaiskriisistä. Kyllä olin.

Täällä ei kirjoiteta ihmisten hädästä vaan Euroopan maiden kykenemättömyydestä hoitaa pakolaistulvasta johtuvia ongelmia.

Tämä on Schengenin loppu, kirjoitti Rossiskaja Gazeta, kun Nezavisimaja Gazeta puolestaan otsikoi, että pakolaiskriisi hajottaa Euroopan.

Paikallisissa lehdissä en ole edes odottanut törmääväni tietoihin Venäjän sotilaallisesta läsnäolosta Syyriassa.

Brittilehti The Telegraph kirjoittaa, että presidentti Putin olisi vahvistanut, että Syyriassa on sotilasneuvonantajia.

Venäläinen uutistoimisto Ria Novosti on puolestaan aiemmin tällä viikolla kertonut, että Venäjä ja Yhdysvallat olisivat löytämässä yhteistyömahdollisuuksia Syyrian suhteen.

Presidentti Putin on sanonut, että tilanne on ollut odotettavissa. Venäjä on sitä mieltä, että ulkomaat, jotka ovat asettuneet Syyrian presidenttiä Assadia vastaan, ovat itse aiheuttaneet pakolaistulvan. Putinin sanoin pakolaiset eivät pakene Assadia vaan Isisiä.

Entä mitä sanovat venäläiset kaduilla pakolaiskriisistä? Useimmin olen kuullut kuin kaikuja Kremlistä: kriisi on länsimaiden syytä.

On ihmeellistä, miten sellaisetkin, jotka selvästikään eivät ole kovin hyvin perillä kansainvälisestä politiikasta, osaavat kertoa, miten hyvä presidentti Syyrian Assad on.

**Tuntuu, että monelle pelkkä ajatus **aidosta kansannoususta maan johtajaa vastaan on mahdoton. Ihmettelen sitä joskus ääneen, ja saan vastaukseksi, että vakaus on tärkeämpi kuin mikään muu.

Siksi kenenkään ei pidä tukea niitä, jotka osoittavat mieltä oman maansa hallitsijaa vastaan, sanotaan.

– Mistä voi tietää, että mielenosoittajilla on rehelliset aikeet, kysyi eräs nainen.

**Eräs mies vertasi tilannetta Syyriassa Irakiin. **Hänen mielestään ei olisi koskaan pitänyt syrjäyttää Saddam Husseinia. Hussein oli miehen mukaan enkeli verrattuna nykyisiin johtajiin Irakissa.

Minua hämmästyttää, miten nopeasti ihmiset haluavat puhua muusta kuin pakolaisista ja heidän kärsimyksistään. Ihan kuin kuolevat ja kärsivät ihmiset olisivat vain sivuasia.

Lisäksi Venäjän retoriikassa Syyrian oppositiomielenosoittajat ovat terroristeja siinä missä Isiskin. Melko huikea ajatus: aseettomat siviilit ja äärimmäisen hyvin varustettu sotajoukko samalla viivalla.

Syyrialaisia pakolaisia on myös Venäjällä, mutta heitä ei ole paljon. Venäjän maahanmuuttoviranomaisen mukaan maassa olisi nyt noin 12 000 syyrialaista, joista osa pakolaisia. Osa heistä on jatkanut matkaa Schengen-alueelle Norjan kautta.

– Eivät he halua jäädä tänne, sanoi nuori moskovalaisnainen leveästi hymyillen.

Hänkään ei halunnut puhua siitä, mitä tapahtuu kiikkerissä veneissä Välimeren aalloilla, vaan EU:n sisäisistä kiistoista.