Sipilä: Kilpailukykyloikka työssäkäyvien osuus talkoista

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitus haluaa työssäkäyvät suomalaiset hallituksen tavoitteleman kilpailukykyloikan maksajiksi. Hallitus harkitsee mm. arkipyhien muuttamista normaaleiksi työpäiviksi ja sairauspäiväkarenssin muuttamista.

Kotimaa
Pääministeri Juha Sipilä Yle TV1:n Ykkösaamun haastattelussa 5. syyskuuta 2015.
Pääministeri Juha Sipilä Yle TV1:n Ykkösaamun haastattelussa 5. syyskuuta 2015. Jussi Nukari / Lehtikuva

Hallitus pohtii parhaillaan keinoja, joilla saataisiin aikaan hallitusohjelmaan kirjattu 5 prosentin kilpailukykyloikka sen jälkeen, kun neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta kariutuivat.

Pääministeri Juha Sipilä arvioi TV1:n Ykkösaamussa että keinoista ainakin työnantajamaksujen alentaminen on poissa laskuista.

– Tässähän on kaksi mahdollisuutta. Joko tehdään fiskaalinen devalvaatio, joka tarkoittaa sitä että työnantajamaksuja alennetaan, mikä sitten rahoitetaan verojen korottamisella. Tämä on vastenmielinen toimi, koska arvonlisäveron nostaminen olisi käytännössä ainoa keino korvata tämä. Se koskettaisi kaikki suomalaisia.

– Me haluamme että tämä on se työssäkäyvien osuus näissä talkoissa. Silloin me pyrimme löytämään sellaisia keinoja, jotka tulevat työssäkäyvien kannettavaksi.

Sipilän mukaan hallituksessa on pohdittu mm. sairauspäiväkarenssin muuttamista ja erilaisia työaikaan vaikuttavia muutoksia. Myös arkipyhien siirtäminen viikonloppuun on harkinnassa ja selviteltävänä.

Vielä tällä hetkellä hallituksen pohdinnassa on 10 – 12 erilaista työaikaan, lomiin ja sairauspoissaoloihin liittyvää keinoa, joilla työnantajien kuluja voitaisiin alentaa.

Sipilä arvioi että hallitus tulee lopulta esittämään ”puolenkymmentä” erilaista tointa, joilla yksikkötyökustannuksia saadaan leikattua hallitusohjelman mukaiset 5 prosenttia.

– Uskon että ne vaikuttavat meidän jokaisen arkeen loppujen lopuksi aika vähän. Luulen että tämä keinojen valikoima on kestettävissä, arvioi Sipilä Ykkösaamussa.

Hallitus on luvannut kuun loppuun mennessä kertoa keinoista, joilla kilpailukykyloikkaa tavoitellaan.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus