Unkarista lähteneitä pakolaisia kuljettanut erikoisjuna saapui Müncheniin

Saksa arvioi, että maahan tulee Itävallan kautta lauantaina jopa 10 000 pakolaista ja siirtolaista.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita Unkarissa
Uusi joukko pakolaisia on lähtenyt kävelemään Budapestista kohti Itävaltaa lauantaina. Ihmiset pyrkivät ensin junaan Budapestin rautatieasemalla mutta lähtivät kävelemään, kun kävi ilmi, että juna ei ole lähdössä Itävaltaan. Budapestista on rajalle noin 175 kilometrin matka.

Unkarista perjantaina matkaan päässeitä pakolaisia on alkanut saapua Itävallan kautta Saksaan. Ensimmäiset 167 pakolaista saapuivat junalla Müncheniin noin puoli kahdeltatoista aamupäivällä.

Toinen erityisesti pakolaisia kuljettamaan tilattu juna saapui Müncheniin noin kahdelta Suomen aikaa. Juna kuljetti Salzburgista noin 450 pakolaista ja siirtolaista.

Saksa arvioi, että sinne saapuu lauantain aikana 5 000–10 000 pakolaista ja siirtolaista päivän aikana.

Itävaltaan tullut 6 500 pakolaista

Itävallan mukaan maahan on saapunut lauantaina puoleenpäivään mennessä 6 500 pakolaista ja siirtolaista, jotka ovat kävelleet rajan yli. Itävalta odottaa maahan kaikkiaan jopa 10 000 tulijaa lauantaina. Ihmisiä kuljetetaan rajalta linja-autoilla ja junalla Wieniin ja Salzburgiin.

– Varpaisiini sattuu. Ne ovat aivan veriset. Me kävelimme liikaa. Haluan mennä Saksaan, mutta sitten pysähdyin, 26-vuotias syyrialaismies kertoi AFP:lle Wienissä.

Noin 1 200 ihmisen joukko lähti perjantaina kävelemään Budapestin rautatieasemalta kohti Itävallan rajaa, koska Unkarin oli pysäyttänyt junaliikenteen länteen. Unkari lähetti myöhemmin linja-autoja pakolaisten perään ja kuljetti myös Budapestiin jääneitä pakolaisia rajalle. Pakolaisia kuljetettiin lopulta 90 bussilastillista.

Itävallan sisäministeri Johanna Mikl-Steiner kertoi kuitenkin puoliltapäivin, että vain 10 pakolaista oli hakenut turvapaikkaa Itävallasta. Valtaosa haluaa jatkaa matkaansa, suurin osa Saksaan.

Turvapaikanhakijoita saapumassa Müncheniin lauantaina.
Nicolas Armer / EPA

Uusi joukko lähtenyt kävelemään

Uusi joukko pakolaisia on lähtenyt kävelemään Budapestista kohti Itävaltaa lauantaina. AFP:n toimittaja arvioi, että joukossa kävelee ainakin 500 ihmistä. Budapestista on rajalle noin 175 kilometrin matka.

Ainakaan toistaiseksi Unkari ei ole luvannut näille kuljetuksia. Unkarin hallitus korosti perjantaina, että kuljetukset olivat poikkeus ja niiden tarkoituksena oli turvata unkarilaisten liikenneturvallisuus. Pakolaiset taittavat matkaansa kävellen valtatietä, joka johtaa Budapestista Wieniin.

Budapestin rautatieasema ehti jo väillä tyhjentyä pakolaisista ja siirtolaisista, mutta nyt se on alkanut täyttyä uudestaan, kertoo paikan päällä oleva Ylen toimittaja Lotta Stenroos.

Jo 366 402 ylittänyt Välimeren

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on julkaissut lauantaina uudet luvut Välimeren ylittäneistä pakolaisista ja siirtolaisista. Meren on tänä vuonna ylittänyt 366 402 pakolaista ja siirtolaista. 2 800 on kuollut tai kateissa.

UNHCR:n mukaan lähes puolet, 49 prosenttia, pakenee Syyrian veristä sisällissotaa ja ääri-islamistisen Isis-järjestön hirmutekoja. EU-ulkoministerit ovat koolla Luxemburgissa toista päivää puimassa EU:ta koettelevaa pakolaiskriisiä. EU-maat yrittävät löytää yhteisymmärrystä siitä, miten vastata kymmenien tuhansien turvapaikanhakijoiden maahantuloon.

Lähteet: AP, AFP, Reuters