1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Haluaisitko majoittaa turvapaikanhakijan kotiisi? Näillä ohjeilla pääset alkuun

Turvapaikanhakijoiden erilaisia majoitusvaihtoehtoja järjestetään parhaillaan. Tavat tarkentuvat lähiviikkoina, mutta oman kodin tarjoaminen onnistuu jo nyt. Pääministeri Juha Sipilä vetosi lauantaina suomalaisten auttamishaluun turvapaikanhakijoiden sijoituksissa.

Kuva: Hannu Karjalainen / Yle

Turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa ja suomalaiset ovat alkaneet kiinnostua hädänalaisten majoittamisesta kotiinsa. Maahanmuuttovirasto on julkaissut alustavia käytännön ohjeita auttamishaluisille ja kotimajoituksia tukeva kansalaisliike Refugees Welcome valmistelee perusteellisia neuvoja jaettuun arkeen. Kokosimme joitain suuntaviivoja.

Keneen otan yhteyttä majoittaakseni?

Majoittajien ja majoitettavien yhdistämiseen on ryhtymässä Refugees Welcome Helsinki + Finland -verkosto, johon pääset mukaan liittymällä sen Facebook-ryhmään (siirryt toiseen palveluun). Verkoston pian avattava nettisivusto tarjoaa myös lisätietoa kotimajoittamisesta.

Vastaanottokeskukset tuntevat turvapaikanhakijoiden määrän, mutta keskusten voimavarat eivät juurikaan riitä kotimajoitusten koordinoimiseen.

Refugees Welcome -verkosto valmistautuu antamaan ohjeita majoittamisen lisäksi myös itse yhteiselämään. Kansalaisliikkeessä, ei järjestössä on mukana eri alojen ammattilaisia ja tavallisia Suomessa asuvia ihmisiä eri kulttuuritaustoista.

Voinko valita majoittamisen aikahaarukan?

Voit. Majoituksen kestosta sovitaan erikseen. Turvapaikan hakeminen voi kestää useita kuukausia. Majoittajana et voi sitoutua kovin pitkäksi ajaksi. Elämäntilanteesi muuttumisen vuoksi turvapaikanhakijalla pitää olla mahdollisuus siirtyä tarvittaessa vastaanottokeskukseen.

Saanko majoittamisesta rahaa?

Tällä hetkellä ei ole organisoitu tapoja maksaa korvausta turvapaikanhakijoiden yksityismajoittajille. Turvapaikanhakijalle maksetaan vastaanottorahaa, joten arjen kuluista ja niiden jakamisesta sovit yhdessä majoitettavan kanssa.

Uskallanko majoittaa vieraan?

Kukaan ei saa tuntea itseään turvattomaksi. Yksityismajoituksesta huolimatta turvapaikanhakijan pitää olla kirjoilla jossakin vastaanottokeskuksessa. Sinun ja tulijan elämäntilanteet sanelevat sen, onko kotimajoitus luonasi vaihtoehto.

Refugees Welcome opastaa yhteisten pelisääntöjen luomisessa: miten kodinkoneita käytetään, missä tavaroita säilytetään, millaisia ovat nukkumisajat ja muut tyypilliset rytmit. Verkostossa on mukana esimerkiksi entisiä pakolaisia ja muissa kulttuureissa asuneita suomalaisia kasvattamassa ymmärrystä.

Turvapaikanhakijaakin jännittää muuttaa toisen kotiin.

Kuinka kohtaan ihmisen, jolla ei ole mitään?

Majoittajille on valmisteilla tukea ja ohjeita. Elämäntilanteidenne erot voivat ahdistaa niin sinua kuin majoitettavaa.

Turvapaikkaprosessi aiheuttaa paineita hakijalle. On mahdollista, että majoittuja saa kielteisen turvapaikkapäätöksen ja joutuu lähtemään Suomesta.

Entä jos en majoitakaan, mutta haluan silti auttaa?

Eräs tapa auttaa on Suomen Punaisen Ristin järjestämä ystävätoiminta (siirryt toiseen palveluun), jonka kautta voit päätyä esimerkiksi lahjoittamaan tavaraa, pelaamaan jalkapalloa tai esittelemään suomalaisten tavallista elämää.

Toinen yhteenliittymä on Refugee Hospitality Club (siirryt toiseen palveluun) -verkosto, joka tarjoaa tapoja auttaa.

Lähteet: Maahanmuuttoviraston ohjeistus ja Refugees Welcome -verkoston Marjaana Toiviainen