1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valmiusharjoitukset suosittuja: "Naisten asevelvollisuudelle ei silti ole tarvetta"

Naisten valmiusliiton puheenjohtaja Anne Holmlund ei näe asevelvollisuuden laajentamiselle tarvetta. Hän uskoo Suomen puolustusreservin olevan tällä hetkellä riittävä. Siviilipalveluksessa olisi Holmlundin mukaan kuitenkin kehitettävää.

Kotimaan uutiset
Varusmiehiä ampumaharjoituksissa kuulosuojaimet korvilla.
Yle

Naisten valmiusliiton puheenjohtaja Anne Holmlund ei pidä Suomen puolustusreservin laajentamista tarpeellisena. Hänen mukaansa pakollista asevelvollisuutta ei ole syytä kasvattaa, vaikka naiset ovatkin ilmaisseet kiinnostuksensa maan puolustamiseen.

– Meillä on jo riittävä reservi. Jos puolustusta tarvitaan, eivät kaikki voi tehdä sitä ase kädessä. Yhteiskunnan pitää pyöriä muutenkin, Holmlund toteaa.

Holmlundin mukaan naisten vapaaehtoinen asepalvelus antaa tällä hetkellä riittävät mahdollisuudet sotilaallisen puolustuksen täydentämiseen. Hänen mukaansa suurempi kehittämisen tarve löytyy siviilipalveluksen puolelta.

– Kohdentaisin sitä mielekkääseen turvallisuustyöhön. Poikkeus- ja kriisitilanteissa tarvitaan paljon sellaisia tietoja ja taitoja, joita tarvitaan myös arjessa. Arjen turvallisuustyö on tosi tärkeää. Pienelläkin koulutuksella voi lisätä sellaista osaamista, jolla voi pelastaa lähimmäisen hengen, Holmlund toteaa.

Valmiusharjoituksissa ennätysmäärä naisia

Anne Holmlund on huomannut, että naisten kiinnostus maanpuolustukseen ja turvallisuustyöhön on lisääntynyt huomattavasti muutaman viime vuoden aikana. Ilmiö näkyy erityisesti kaksi kertaa vuodessa järjestettävissä valtakunnallisissa valmiusharjoituksissa.

– Seuraava valmiusharjoitus järjestetään syksyllä Tikkakoskella. Sinne on tulossa 450 naista. Se on suurempi määrä kuin koskaan. Aiempi ennätys taitaa olla 350, Holmlund muistelee.

Valmiusharjoitukset on tarkoitettu Holmlundin mukaan kaikille naisille. Osallistujan ei tarvitse kuulua mihinkään järjestöön.

– Tässä ei kysellä mitään jäsenyyksiä. Tärkeintä on ylläpitää naisten kiinnostusta turvallisuustyöhön. Selkeintä kiinnostus on nyt noin 50-vuotiaiden naisten parissa, mutta nuorimmat ovat 15-vuotiaita ja vanhimmat 80 ikävuoden korvilla, Holmlund toteaa.

Naisten valmiusliitolla on 10 jäsenjärjestöä. Niissä toimii noin 144 000 naista.

Lue seuraavaksi