Tietovuotaja Edward Snowden arvostelee Venäjää internetin rajoittamisesta: Perustavanlaatuisesti väärin

Edward Snowden paljasti tiedotusvälineille tietoja Yhdysvaltain viranomaisten puhelin- ja verkkourkinnasta keväällä 2013. Hän sai turvapaikan Venäjältä.

Ulkomaat
Snowdenille myönnettiin lauantaina Norjan Bjørnson-akatemian sananvapauspalkinto, ja hän puhui palkintoseremoniassa videopuhelimen kautta.
Snowdenille myönnettiin lauantaina Norjan Bjørnson-akatemian sananvapauspalkinto, ja hän puhui palkintoseremoniassa videopuhelimen kautta.Svein Ove Ekornesvaag / AFP / Scanpix

Tietovuotaja Edward Snowden on arvostellut Venäjää ihmisoikeuksien ja internetin vapauden rajoittamisesta. Snowdenille myönnettiin lauantaina Norjan Bjørnson-akatemian sananvapauspalkinto, ja hän puhui palkintoseremoniassa videopuhelimen kautta.

– Olen ollut kriittinen Venäjää kohtaa aiemmin ja olen sitä jatkossakin. Venäjän hallituksen pyrkimys valvoa internetiä enemmän ja enemmän, sen pyrkimys valvoa, mitä ihmiset näkevät, jopa henkilökohtaisessa elämässään ja sen pyrkimys päättää, mitkä rakkauden ilmaisemisen tavat ovat sopivia tai sopimattomia, on perustavanlaatuisesti väärin, Snowden sanoi.

Hän kuvaili tilannetta pettymykseksi ja turhauttavaksi.

Edward Snowden paljasti tiedotusvälineille tietoja Yhdysvaltain viranomaisten puhelin- ja verkkourkinnasta keväällä 2013. Yhdysvallat antoi hänestä pidätysmääräyksen, ja Snowdenin pako päättyi puolivahingossa Venäjälle, kun Yhdysvallat perui hänen passinsa.

– Hain turvapaikkaa 21 maasta. Ne kaikki olivat hiljaa. Venäjä oli itse asiassa yksi viimeisimmistä maista, joista hain turvapaikkaa, Snowden sanoi.

Venäjä oli ainoa maa, joka myönsi hänelle turvapaikan. Snowden kuvaili elämäänsä tavalliseksi, vaikka sanoi, että asuisi mieluummin omassa maassaan.

– Mutta maanpako on maanpakoa, Snowden kuittasi.

Yhdysvallat torjui heinäkuussa pyynnön Snowdenin armahtamisesta. Sen mukaan Snowdenin pitäisi palata Yhdysvaltoihin ja antautua oikeuden tuomittavaksi Yhdysvaltain salaisuuksien vuotamisesta.

Snowden työskenteli Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lle, Yhdysvaltain puolustustiedustelupalvelu DIA:lle ja yksityisen alihankkijan kautta Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuuspalvelulle NSA:lle.

Lähteet: AFP