Jean-Marie Le Pen potkaistiin ulos puolueestaan – perusti uuden

Marine Le Pen nousi isänsä jälkeen kansallisen rintaman johtoon vuonna 2011. Tytär on pyrkinyt puhdistamaan puolueen julkista kuvaa juutalaisvastaisuudesta ja rasismista.

Ulkomaat
Jean-Marie Le Pen puhumassa tiedotustilaisuudessa Marseillessa lauantaina.
Jean-Marie Le Pen puhumassa tiedotustilaisuudessa Marseillessa lauantaina.Boris Horvat / AFP

Jean-Marie Le Pen on perustanut lauantaina uuden puolueen. 87-vuotias Le Pen on Ranskan äärioikeistolaisen puolueen kansallisen rintaman perustaja, mutta hänet erotettiin siitä toukokuun alussa. Pari viikkoa sitten häneltä vietiin myös kunniapuheenjohtajan titteli. Le Penin tytär, Kansallisen rintaman nykyinen puheenjohtaja oli pitkälti isänsä erottamisen takana.

Jean-Marie Le Pen kutsuu uutta puoluettaan nimellä Rassemblement Bleu Blanc Rouge, vapaasti käännettynä sini-valko-punainen liitto. Se viittaa Ranskan trikolorilipun väreihin.

– Te ette jää orvoiksi. Voimme toimia samaan tapaan kuin Kansallinen rintama, vaikka emme ole osa sitä, Jean-Marie Le Pen sanoi kannattajilleen Marseillessa, missä hän ilmoitti puolueen perustamisesta.

Kansallisen rintama on pitänyt vuosittaista kokoontumistaan samassa kaupungissa. Marine Le Pen totesi toimittajille, että kuka tahansa, joka ei kuulu kansalliseen rintamaan, voi perustaa minkä tahansa ryhmän.

– Se ei ole ongelma. Hän on vapaa mies. Hän tekee, mitä haluaa, Marine Le Pen sanoi.

Isän ja tyttären välirikko juontaa huhtikuuhun 2014. Jean-Marie Le Pen puolusti tuolloin aiempia lausuntojaan, joissa hän oli vähätellyt juutalaisten joukkomurhaa toisessa maailmansodassa ja puolustanut Philippe Petainin hallitusta, joka teki yhteistyötä natsien kanssa. Le Pen piti kaasukammioita pelkkänä yksityiskohtana historiassa.

Marine Le Pen nousi isänsä jälkeen kansallisen rintaman johtoon vuonna 2011. Tytär on pyrkinyt puhdistamaan puolueen julkista kuvaa juutalaisvastaisuudesta ja rasismista.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset