1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

G20-maat lupasivat välttää ajautumista valuuttasotaan

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde vaati G20-mailta pikaisia talouden rakenneuudistuksia. G20-maiden mukaan maailmantalouden kasvu on jäämässä odotuksia heikommaksi.

Ulkomaat
Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde Ankarassa lauantaina.
Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde G20-kokouksessa Turkin Ankarassa lauantaina.Adem Altan / AFP

G20-maiden eli 20 suuren kansantalouden päättäjät lupasivat lauantaina, että G20-maat pidättäytyvät valuuttojensa arvon alentamisesta kilpailusyistä. Näin pyritään välttämään ajautuminen niin sanottuun valuuttasotaan, jossa useat valtiot pyrkivät lisäämään vientiään valuuttaansa devalvoimalla.

Turkin Ankarassa pidettyä kokousta oli edeltänyt Kiinan elokuussa tekemä päätös laskea maan valuutan juanin arvoa.

Kokouksen yhteydessä Yhdysvaltain valtiovarainministeri Jack Lew vaati Kiinaa pidättäytymään kauppakilpailun takia tehtävistä devalvaatioista. Lew sanoo odottavansa Kiinalta merkkiä, että se juanin arvon vaihtelevan markkinavoimien mukaan "ylös samoin kuin alaskin".

Kokouksen päätteeksi antamassaan yhteisessä lausunnossa G20-maiden valtiovarainministerit ja keskuspankkien johtajat sanoivat myös, että maailmantalouden kasvu on jäämässä odotuksia vaisummaksi. Kehittyvistä talouksista Venäjä ja Brasilia ovat jo taantumassa, ja myös Kiinan kasvuvauhti hidastuu.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde vaatikin lauantaina, että G20-maat toteuttavat pikaisesti talouden rakenteellisia uudistuksia, kertoo talouslehti Wall Street Journal.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi