Thaimaan juntan esittämä perustuslaki kaatui, vaalit siirtyvät yhä kauemmaksi

Sotilasjuntta pyrki säilyttämään valtansa lakikohdalla, jonka perusteella se voisi "kansallisessa kriisissä" ohittaa hallituksen. Lähes koko poliittinen kenttä ja asiantuntijat vastustivat lakiehdotusta.

Ulkomaat
Thaimaalaisia kansanedustajia ryhmäkuvassa ulkona. Puhemies Thienchay Kiranandanan aurinkosuojana pidellään ruudullista sateenvarjoa.
Thaimaan parlamentti kokoontui ryhmäkuvaan äänestettyään perustuslakiluonnosta vastaan. Narong Sangnak / EPA

Thaimaan palaaminen siviilivaltaan lykkääntyy ainakin vuodella, kun perustuslakiluonnoksen kaatuminen parlamentissa siirtää sotilasjuntan lupaamia vaaleja. Thaimaa on ollut sotilaiden hallinnassa viime vuoden toukokuusta. Myös kansanedustajat ovat juntan valitsemia.

Luonnoksen tavoitteena oli rauhoittaa lähes vuosikymmenen kestänyt poliittinen kuohahtelu, mutta luonnosta vastustettiin lähes läpi poliittisen kentän. Ehdotus kaatui parlamentissa äänin 135–103. Kansalaiskeskustelun juntta tukahdutti.

Uutta yritystä varten muodostetaan uusi komitea, joka saa 180 päivää työaikaa. Parlamentin lisäksi perustuslaki vaatii hyväksynnän kansanäänestyksessä. Se vie aikaa, joten vaaleja tuskin pidetään ennen vuotta 2017, arvioivat tarkkailijat.

Kaatuneessa luonnoksessa erityisesti hiertänyt kohta oli esitys, jonka mukaan asevoimien nimittämä neuvosto voisi "kansallisen kriisin sattuessa" ottaa vallan hallitukselta. Arvostelijoiden mukaan se tarkoittaisi käytännössä, että vaaleista huolimatta lopullinen valta säilyisi sotilailla.

Luonnoksessa ehdotettiin myös muun muassa, ettei pääministerin tarvitsisi enää tulla valituksi parlamenttivaaleissa.

Vastustajat pelkäävät Thaksinin paluuta

Sotilasjuntta näyttää tavalla tai toisella tavoittelevan perustuslakia, joka estäisi entisen pääministerin Thaksin Shinawatran poliittisen paluun. Hänet syrjäytettiin vuonna 2006 syytettynä korruptiosta ja epäkunnioittavasta käytöksestä kuningasta kohtaan.

Sen jälkeen hänen kannattajansa ja vastustajana ovat ottaneet ankarasti yhteen sekä vaaliuurnilla että kaduilla, joskus hyvinkin väkivaltaisesti. Sotilasjuntta otti vallan Thaksinin sisarelta Yingluck Shinawatralta viime vuonna ja kumosi perustuslain.

– Uusi perustuslaki on tarpeen joidenkin puolueiden ylivallan vähentämiseksi, perusteli Kamnoon Sidhisamarn ennen äänestystä, jossa hänen johtamansa komitean työ hylättiin.

Thaksinia kannattavat puolueet ovat voittaneet kaikki vaalit vuodesta 2001 alkaen.

Lähteet: AP, AFP, Reuters