1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Oksettaako laivassa? Kuvottaako bussissa? Tutkijat lupaavat loppua matkapahoinvoinnille

Lievä sähkövirta helpottaa matkapahoinvointia, havaitsivat brittitutkijat. Kaavailuissa on yksikertainen laite, jota voisi käyttää jopa matkapuhelimen virralla.

Ulkomaat
Myrskyinen aallokko
Kun aallokko keikuttaa laivaa, miltei kolmasosa ihmisistä tulee niin pahoinvoivaksi, että apukeinot ovat enemmän kuin tervetulleita. Yle/ Vilma Hannén

Matkapahoinvointi on tavallinen vaiva, jolta harva on säästynyt täysin esimerkiksi mutkaisella tiellä tai huvipuiston vuoristoradassa. Kolmella ihmisellä kymmenestä oireet ovat pahat: pyörryttää, oksettaa ja iholle nousee kylmä hiki.

Yleensä syyksi arvellaan ristiriitaa viesteissä, joita silmät ja korvat antavat liikkeen aikana aivoille, mutta selitykseksi on tarjottu myös muun muassa aivojen matalaa serotoniinitasoa. Kiistatonta selitystä ei ole, mutta tehokas lääke on saatavilla 5–10 vuoden päästä, uskovat lontoolaisen Imperial Collegen tutkijat.

He ovat havainneet, että päänahkaan johdettu lievä sähkövirta voi laimentaa aivojen toimintaa alueella, jota matkapahoinvointi aktivoi.

Testeissä vapaaehtoiset saivat sähköä päänahkaansa kymmenen minuutin ajan, minkä jälkeen he istahtivat keikkuvaan ja kieppuvaan tuoliin. Heidän pahoinvointinsa osoittautui sähköhoidon jälkeen tavallista lievemmäksi. Myös toipuminen oli nopeampaa.

Matkapahoinvointiin pitkään perehtynyt tutkija Michael Gresty kiittää uutta hoitoa paremmaksi kuin lääkkeet, koska se ei aiheuta uneliaisuutta. Muitakaan sivuvaikutuksia ei tutkijoiden mukaan ole ilmennyt.

Armeijaa kiinnostaa

Tutkimusta johtanut Qadeer Arshad uskoo, että jo ensi vuosikymmenellä matkapahoinvoinnin lievennyslaite on ostettavissa apteekista. Ehkä se on jopa yhdistettävissä matkapuhelimeen: korvakuulokkeiden sijasta puhelimeen pannaan pienet elektrodit, joista johdetaan puhelimen sähkövirtaa päänahkaan, Arshad maalailee.

Neuvottelut jatkotutkimusten rahoittajien löytämiseksi ovat käynnissä. Etenkin asevoimat on osoittanut kiinnostusta, tutkijat kertovat.

Arshadin mukaan muut tutkimukset ovat osoittaneet aiemmin, että aivojen stimulointi vähäisellä sähkövirralla parantaa myös huomio- ja keskittymiskykyä. Myös se on herättänyt asevoimissa kiinnostusta.

– Arvelemme, että asevoimien lisäksi muutkin ryhmät saattavat haluta kokeilla tätä; esimerkiksi opiskelijat tai ihmiset, jotka pelaavat pitkään tietokonepelejä, Arshad sanoo.

Imperial College (siirryt toiseen palveluun) kertoo tuloksista omalla sivullaan. Itse tutkimus on julkaistu Neurology-lehdessä.

Lue seuraavaksi