Tuhannet viljelijät Brysselin mielenosoitukseen – suomalaiset maaseutuyrittäjät vaativat hätäpakettia

Kun vienti Venäjälle ei vedä, maanviljelijät saavat kotimarkkinat täyttävistä tuotteistaan heikon hinnan. Syksyllä mielenosoituksia on odotettavissa myös Suomessa.

talous
Leikkuupuimuri
Yle

Venäjän kielto tuoda elintarvikkeita EU:sta ajaa suomalaisia maanviljelijöitä yhä ahtaammalle.

Tuhannet viljelijät eri maista kokoontuvat maanantaina Brysseliin vaatimaan EU:lta kuria tuottajahintoja polkeville kauppaketjuille ja korvauksia Venäjä-pakotteiden vaikutuksista.

Varsinaissuomalainen maaseutuyrittäjä Ari-Pekka Kirjonen on saanut ammatissaan tuntea kansainvälisen politiikan kuohut. Kun EU:n tuotteet eivät pääse Venäjälle, kotimarkkinoillakin on hankalampi tienata.

Perttelissä asuvaa viljatilallista on kurittanut esimerkiksi rehun kysynnän lasku, kun lihantuottajat luopuvat eläimistään.

Mielenosoitukseen osallistuvasta Kirjosesta on oikein, että Venäjää on rangaistu pakotteilla sen toimista Krimillä.

– Mutta miksi yksi yhteiskuntaryhmä, viljelijät maksaa sen lystin? Emme todellakaan ole suomalaisen lompakolla vaan haluamme EU:lta kompensaatiota koko unionin maataloudelle.

Ari-Pekka Kirjonen
Ari-Pekka Kirjonen on saanut ammatissaan tuntea kansainvälisen politiikan kuohut.Yle

Mielenosoituksia luvassa myös kotimaassa

Brysselissä ovat maanantaina koolla myös EU:n jäsenmaiden maatalousministerit kriisikokouksessaan. Suomen maa- ja metsätalousministeriössä on voitu vasta arvailla, mitä helpotuksia komissio maataloudelle esittää.

Luvassa voi olla esimerkiksi maitotuotteiden ostamista varastoon, maataloustukien maksamista ennakkoon tai viennin edistämistä EU:n ulkopuolelle.

Kauppaketjujen maksamiin tuottajahintoihin ei ministeriö usko komission puuttuvan, vaikka se kuinka olisi yksi MTK:n hartaimmista toiveista.

Moni Ari-Pekka Kirjosen mannereurooppalaisista kollegoista viljelee vihanneksia tai hedelmiä kaukana Venäjästä, niinpä juuri kauppaketjujen valta on heidän yhteinen vihollisensa.

– Kauppa käyttää jo viljelijöiden hädänalaista tilaa hyväkseen maksamissaan tuotteiden hinnoissa. Viljelijällä on vähemmän varaa satsata tuotantoonsa [kuten peltojen kunnossapitoon]. Se alkaa vähitellen näkyä laadussa, Kirjonen huokaa.

MTK aikoo syksyllä järjestää mielenosoituksia Suomessakin kauppojen tuottajahintoja vastaan.