Suomenhevonen palvelee yhä monipuolisesti – myös metsätöissä

Tänään vietetään suomenhevosen päivää. Suomessa on tällä hetkellä noin 19 500 suomenhevosta, joista muutama sata palvelee yhä työhevosena.

Kotimaa
Staran Lauri-Pekka Karjalainenja Jussi-suomenhevonen niittävät rantaniittyä Helsingin Mustikkamaalla.
Pekka Mommo, Yle

Suomalaiset hevospiirit viettävät tänään suomenhevosen päivää. Pohjoisen olosuhteisiin jalostettu hevonen on säilyttänyt merkityksensä ja arvostuksensa hevosihmisten keskuudessa.

Jalostus ja -kehityspäällikkö Suvi Louhelainen Suomen Hippoksesta kertoo, että suomenhevonen palvelee yhä monipuolisesti muun muassa harrastuskumppanina ja tuo suomalaisille myös työtä esimerkiksi raviurheilun parissa.

– Suomen hevonen on tosi merkittävä osa meidän hevoselinkeinoa tänä päivänä. Suurin osa suomenhevosista on raviurheilun käytössä, mutta sitten erityisesti suomenhevonen on kasvattanut rooliaan ja merkitystään ratsastusurheilussa ja tulevaisuudessa entistä enenevissä määrin matkailu- ja virkistyspalveluiden käytössä, Louhelainen sanoo.

Urheilu- ja harrastuskäytön lisäksi takavuosien metsätyöjuhta palvelee yhä perinteisenä työhevosena.

Noin 500 suomenhevosta on edelleen työhevoskäytössä, muun muassa kaupunkimetsien hoidossa.

Suomenhevosten kokonaismäärä on Louhelaisen mukaan hyvällä tasolla, vaikka varsojen määrät ovat viimeisen viiden vuoden aikana hieman laskeneet.

Suomessa on tällä hetkellä noin 19 500 suomenhevosta.