1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Israelin pääministeri: Israel on liian pieni maa vastaanottamaan Syyrian sotapakolaisia

Pääministeri Benjamin Netanjahu ilmoitti, että Israel alkaa rakentaa uutta aitaa Jordanian vastaiselle itärajalleen suojautuakseen afrikkalaisia siirtolaisia ja Isis-kapinallisia vastaan

Ulkomaat
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puhui pakolaistilanteesta Jerusalemissa sunnuntaina.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puhui pakolaistilanteesta Jerusalemissa sunnuntaina.Menahem Kahana / EPA

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on torjunut oppositiojohtajan vaatimuksen Syyrian sotapakolaisten vastaanottamisesta maahan. Netanjahu sanoi hallituksen kokouksessa, että Israel ei ole välinpitämätön Syyrian pakolaisten inhimilliselle tragedialle ja huomautti, että sisällissodan uhreja on hoidettu israelilaisissa sairaaloissa.

– Israel on kuitenkin hyvin pieni maa. Sillä ei ole maantieteellistä eikä väestötieteellistä syvyyttä. Siksi meidän pitää valvoa rajojamme, Benjamin Netanjahu sanoi viitaten siihen, että arabipakolaisten vastaanottaminen voisi sekoittaa juutalaisvaltion väestötasapainoa.

Israelin väkiluku on noin 8,3 miljoonaa. Noin viidesosa väestöstä on arabeja. Israelin pinta-ala 20 991 neliökilometriä, mikä vastaa Kainuun pinta-alaa.

Israelin työväenpuolueen johtaja Isaac Herzog sanoi aiemmin sunnuntaina, etteivät juutalaiset voi katsella apaattisina, kun sadat tuhannet Syyrian sisällissodan pakolaiset etsivät turvapaikkaa. Hän muistutti juutalaisten omakohtaisesti kokemuksesta, kun maailma katselee kokonaisen kansan hätää vaieten.

Israel rakentaa uuden aidan Jordanian rajalle

Netanjahu yhdisti kommenttinsa syyrialaispakolaisista Israelin tarpeeseen suojata rajansa afrikkalaisia siirtolaisia ja Isis-kapinallisia vastaan. Hän ilmoitti, että Israel alkaa rakentaa uutta aitaa Jordanian vastaiselle itärajalleen. Aidasta tulee 30 kilometriä pitkä.

– Me emme anna laittomien siirtolaisten ja terroristiaktivistien aallon hukuttaa Israelia alleen, Netanjahu sanoi.

Israel on aiemmin rakentanut aitoja Egyptin ja Libanonin vastaisille rajoilleen sekä valloittamiensa Golanin kukkuloiden ja Syyrian väliselle rajalle. Myös suuri osa Länsirannasta on aidattu.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi