Maahanmuuttovirasto: Tarvetta asunnoille vastaanottokeskusten lähistöillä

Maahanmuuttoviraston mukaan kasvanutta turvapaikanhakijoiden majoittamistarvetta pyritään helpottamaan etsimällä erityisesti suuria tiloja. Omaa kotiaan turvapaikanhakijoiden käyttöön kannattaa tarjota niillä paikkakunnilla, joilla on jo vastaanottokeskus. Muiden kuntien asunnot tulevat kyseeseen vasta toissijaisesti.

Kotimaa
Maahanmuuttoviraston kyltti lumisateessa.
Yle

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtajan Jorma Kuuluvaisen mukaan maahanmuuttovirastossa ollaan kiinnostuneita tällä erää erityisesti asunnoista, jotka sijaitsevat vastaanottokeskusten paikkakunnilla.

– Ensisijaisesti haetaan tiloja, joihin pystytään sijoittamaan ihmisiä isommassa mittakaavassa. Ja keskitetysti tässä alkuvaiheessa paikkakunnilta, joilla jo on vastaanottokeskus. Silloin turvapaikanhakijat ovat helposti viranomaisten saatavilla, kun heitä tarvitaan poliisien kuulusteluja ja turvapaikkayksikön puhutteluja varten, Kuuluvainen sanoo.

Erityisesti nyt halutaan isoja tiloja.

– Sellaisia, joihin pystytään sijoittamaan pari sataa ihmistä. Vähintään 150 ihmistä, koska nyt tarvitaan välittömiä majoitustiloja isommille joukoille, Kuuluvainen sanoo.

Pienemmätkin asunnot ja tilat kiinnostavat maahanmuuttovirastoa, mutta niidenkin olisi hyvä olla paikkakunnilla, joilla on jo vastaanottokeskus.

– Kotimajoitus ja muut pienemmät yksiköt tulevat kyseeseen siinä vaiheessa, kun kuulustelut ovat ohi ja turvapaikanhakijat jäävät odottamaan päätöstä, Kuuluvainen sanoo.

Vastaanottokeskukset Suomen kartalla
Vastaanottokeskuksia on 20 kaupungissa.Yle Uutisgrafiikka